Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Foto: MMC RTV SLO
Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Foto: MMC RTV SLO
Učenje računalništva
V kolikor bi bili uvedeni osebni računi, bi vsak posameznik lahko preko računalnika spremljal stanje na svojem pokojninskem računu. Foto: MMC RTV SLO

Urad vlade za komuniciranje je pripravil pogovor z ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem o pokojninski reformi.

Stroški odložitve reforme do 3 milijarde evrov
Gaspari je pojasnil, da se bodo v primeru nesprejetja reforme stroški za pokojninski sistem povečevali kot snežna kepa, "ki se ne bo stopila niti na soncu". Stroški odložitve reforme bi lahko dosegli v naslednjih 40 letih dosegli tudi do 3 milijarde evrov, kar po njegovem pomeni, da bi država morala ukiniti nekatere druge izdatke. Kot slikovito pojasnjuje, vsak umen gospodar začne zlagati krompir v klet, če bi sledila drugo leto slaba letina.

Odlaganje reforme za leto ali dve tako po njegovem ne pomeni drugega kot več težav. "Pozneje bo prišla, bolj bo morala negativno vplivati na tiste, ki se bodo upokojevali pozneje in toliko bolj bo po obstoječem sistemu padala pokojnin tistim, ki se zdaj upokojujejo," je zatrdil in dodal, da je, "racionalno gledano, brez političnih nastavkov", govorjenje, da je reforma nepotrebna, kratkoročen pogled, ki se bo Sloveniji maščeval v naslednjih letih z zmanjševanjem prostora v javnih financah za izdatke, "ki si jih ta država želi in zasluži".

Individualni računi - konec solidarnosti?
Razlika med reformo, o kateri bomo odločali na referendumu in zadnjo sprejeto reformo, je po njegovih besedah v tem, da zdajšnja reforma fiksira odmerno stopnjo, s čimer bi se zagotovila stabilnost pokojnin.
Glede uvedbe sistema individualnih računov pa je dejal: "Lahko se odločimo za sistem individualnih računov in rečemo 'od sedaj naprej vplačujete v svoj pokojninski sistem v t. i. sivi račun'. Imate informacijo koliko ste vplačai, in zato ne boste solidarni z nikomer," je zatrdil. Razlike med dohodki posameznikov naj bi se tako prenesle v pokojnine.

"Poleg tega tam ni več diskusije, koliko let se bo delalo. Tam se dela glede na to, kakšna je pričakovana življenska doba. O delovni dobi ne odloča parlament, temveč statistični zavod. Ljudje se ne bodo več odločati, ali bodo delali 40 let ali ne. Delali bodo toliko, kolikor bo izračunano, da se je podaljšala pričakovana življenjska doba," je še povedal glede individualnih računov.

"Da ne bo potrebna nova reforma čez 10 do 15 let, je čista iluzija"
Prepričan je tudi, da je ustavno sodišče naredilo izjemno vsebinsko napako, ko je dovolilo izvedbo referenduma o pokojninski reformi. Prepričan je namreč, da bomo vsi nosili posledice odločitve na referendume, zato je, kot pravi, njegova izvedba nekorektna.

"Mi imamo več ali manj zagotovljen fond delovne sile. Nas je 2 milijona, od tega bo vedno okoli 800 tisoč takih, ki bodo delali. Če nam bo uspelo doseči, da bodo starejši delali malo dlje in da se bodo mlajši zaposlili malo prej, potem bo krivulja tistih, ki prispevajo v sistem, nekoliko višja, s tem bo pa tudi možnost vzdržnosti sistema daljša. Da bi pa se zaradi nekih izrednih dogodkov zgodilo, da ne bo potrebna nadaljna reforma čez 10 do 15 let, je pa čista iluzija," je še poudaril.

SDS: Osebni račun je pregleden, pravičen in razumljiv
"Sistem osebnih pokojninskih računov je pregleden, pravičen in razumljiv. Omogoča večjo povezanost med vplačanimi prispevki in pokojninami. Deluje izrazito motivacijsko, saj ljudje vedo, da bodo, če bodo vplačali več prispevkov, dobili tudi višje pokojnine," so se na Gasparijeve navedbe odzvali v SDS-u.

V stranki še pojasnjujejo, da vsi zavarovanci tako dobivajo sprotne informacije o tem, koliko so v sistem vplačali in kakšno pokojnino lahko pričakujejo. Kot zelo pomembno pa navajajo, da je sistem dolgoročno finančno stabilen, saj je "vgrajeno avtomatično in sprotno usklajevanje glede na podaljševanje življenjske dobe in višino plač". "Solidarnost v sistemu je še vedno zagotovljena, in sicer v ničelnem stebru, v okviru katerega se izplačuje t. i. državna pokojnina, tako lahko vsak dobi minimalno pokojnino," trdijo v SDS-u.