Gjerkeš in Žarnić sta (bila) oba ministra iz kvote DeSUS-a. Foto: BoBo
Gjerkeš in Žarnić sta (bila) oba ministra iz kvote DeSUS-a. Foto: BoBo
Gjerkeš dobil zaposlitev

Minister za okolje je Gjerkeša ocenil kot "kader, ki ga je treba izkoristiti", zato ga bo zaposlil s "specialnimi nalogami na področju spremljanja kohezijske politike". Ker je bil Gjerkeš pri pridobivanju evropskih sredstev uspešen, ga bo Žarnić zaposlil, ker želi to področje še izboljšati. Postal naj bi član ministrovega kabineta za evropsko politiko.

"Nepravično je, da bi Gjerkeša zadeva spremljala skozi celotno kariero"
Glede Gjerkeševega odstopa je Žarnić dejal, da če ima človek neko stvar iz preteklosti, je skrajno nepravično, da bi ga to spremljalo skozi celotno kariero in ga oviralo pri tistem, v čemer je dober, je poročal Žurnal 24.

Gjerkešu se sicer še ne bi bilo treba zaposliti, saj mu 12 mesecev po prenehanju ministrske funkcije pripada nadomestilo v višini ministrske plače, ki je novembra znašala 2.838 evrov neto.

Na MOP-u tudi nekdanji tesni Zidarjev sodelavec in krivdno razrešeni finančnik Luke Koper
Sicer pa si je Žarnić okoli sebe zbral nenavadne ljudi. Več kot pol leta je šef njegovega kabineta nekdanji tesni sodelavec Ivana Zidarja Klemen Grebenšek, ki je bil do lani predstavnik za stike z javnostjo v SCT-ju. Kot vodjo službe za finančne zadeve so na ministrstvu zaposlili krivdno razrešenega finančnika Luke Koper Marjana Babiča. Za Babičevo zaposlitev Žarnič sicer ni vedel in je dejal, da se bo o tem pozanimal. Ko so ga novinarji seznanili, da je bil Babič kazensko ovaden skupaj s celotno upravo Luke Koper zaradi zlorabe položaja, pa je minister dejal: "Ovadba je ovadba. Saj so mene tudi ovadili, ker se me želijo znebiti." Na ministrstvu so pojasnili, da je bil Babič izbran na javnem natečaju, ki ga je ministrstvo za javno upravo objavilo lani, pišejo Finance.

Gjerkeš dobil zaposlitev