Predsednik programskega sveta ja predlagal preložitev glasovanja o novem generalnem direktorju zavoda. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik programskega sveta ja predlagal preložitev glasovanja o novem generalnem direktorju zavoda. Foto: MMC RTV SLO
RTV
Programski svet ima na dnevnem redu kar nekaj pomembnih tem. Foto: MMC RTV SLO
Marko Filli
Glasovanje o Marku Filliju je preloženo za dva tedna. Foto: MMC RTV SLO
RTV še ni izbral direktorja

Programski svet RTV Slovenija bi moral odločati o imenovanju novega generalnega direktorja zavoda, a izkazalo se je, da so dobili obvestilo odvetnika enega izmed kandidatov Marka Makaroviča, ki se ne strinja s tem, da njegova stranka ne izpolnjuje pogojev. Zoper sklep pristojne komisije RTV-ja je zato vložil tožbo na delovno in socialno sodišče.

Jernej Pikalo, predsednik programskega sveta, je pojasnil, da je imel zavrnjeni kandidat Makarovič nepopolno vlogo, vendar je njegov odvetnik na delovno in socialno sodišče dal predlog za začasno odredbo, ki pa je še niso dobili. Programski svet se mora izreči o tem, nato pa bo o tem odločalo sodišče.

Zato je Pikalo odprl razpravo o vprašanju, ali želijo, da se glasovanje prestavi za dva tedna na 4. maj, s čimer se je strinjal tudi sam. Več članov je opozorilo na to, kako nerodna situacija bi nastala, če bi novega direktorja potrdili, nato pa bi pritožba uspela. Na glasovanju je programski svet zato potrdil novi datum odločanja, in sicer z 20 glasovi za in šestimi proti.

Prispele so štiri prijave
Na razpis za generalnega direktorja so se prijavili štirje kanidati, nepopolni vlogi pa sta ob Makaroviču oddala še Janez Sajovic in Miran Gorenjak. Aleksander Bassin, predsednik razpisne komisije Sveta RTV Slovenija, je povedal, da je eden izmed kandidatov, ki do zdaj ni izpolnjeval pogojev, potrdila poslal prepozno. Vse razpisne pogoje naj bi torej izpolnjeval le Marko Filli, zdajšnji pomočnik generalnega direktorja za tehniko, investicije in inženiring.

Za imenovanje mora kandidat dobiti 15 oziroma večino glasov vseh članov programskega sveta, na mestu generalnega direktorja RTVS-a pa bi izbrani kandidat nasledil Antona Guzeja, ki od konec februarja to mesto opravlja kot v. d. generalnega direktorja.

Ostajata tudi direktorja Radia in Televizije
Ker se bo mandat konec aprila iztekel tudi zdajšnjima direktorjema Televizije in Radia, Jožetu Možini in Vinku Vasletu, je programski svet odločal tudi o teh funkcijah.

Novi razpis za njuna naslednika sicer še ni objavljen, zato je generalni direktor predlagal, da se ju imenuje za vršilca dolžnosti direktorjev. Programski svet je to potrdil, funkciji bosta tako opravljala do 30. avgusta oziroma do imenovanja novih direktorjev.

Za to, da bi ostala do 30. 8., se je zavzemal predvsem sedanji generalni direktor Guzej, ki želi še dalje delati s staro ekipo, navsezadnje zato, da se pripravi finančni načrt za prihodnje leto. Kot je navedel, je moral, ko je bil izvoljen za generalnega direktorja, tudi sam nekaj časa počakati, da je nastopil funkcijo. Nekateri člani programskega sveta pa so menili, da opravljanja funkcije vršilca dolžnosti ni mogoče vezati na datum.

Ema gre pod lupo nadzornega sveta
Programski svet je razpravljal še o drugih zadevah. Prvi sklep, ki ga je programski svet na seji sprejel, je bil tako poziv nadzornemu svetu, naj pregleda poslovanje pri projektu Ema 2010, saj so se pojavili očitki, da so bila sredstva prekoračena za več kot 50 odstotkov.

Član programskega sveta Sašo Hribar je namreč dejal, da še vedno ne ve, od kod je šel ta denar. Predstavnik lanske zmagovalke Evrosonga Norveške naj bi celo zapel pesem za 14.000 evrov. Generalni direktor Anton Guzej je odvrnil, da je opazil strošek lanskega zmagovalca in želel stornirati zadevo, saj to ni bilo dogovorjeno z njim oziroma je sam je že dejal, da tega ne podpira.

Odgovorni urednik razvedrilnega programa Petar Radovič pa je dejal, da sam izvedbe na Gospodarskem razstavišču ni planiral. Zaradi stroškov ni trpela nobena oddaja, pa tudi stroški zmagovalca Evrosonga še zdaleč niso bili tako veliki, saj se mu je plačalo le potne stroške in podobno, je dejal.

Programski svet je glasoval tudi o celotnem poslovniku programskega sveta, ki je bil sprejet z 25 glasovi za, dopolnjene so bile tudi komisije programskega sveta.

Glede novinarke Mirjam Muženič je Guzej dejal, da je v skladu z navodilom programskega sveta izdal navodilo, da se začasna odredba sodišča spoštuje. Muženičeva se tako vrača v informativni program.

RTV še ni izbral direktorja