Starši in prijatelji tragično umrlega 20-letnega Gorazda pozivajo k udeležbi na jutrišnjem protestu pred Globalom. Foto: RTV SLO
Starši in prijatelji tragično umrlega 20-letnega Gorazda pozivajo k udeležbi na jutrišnjem protestu pred Globalom. Foto: RTV SLO
Dogodki pred Globalom se razpletajo
Bo VIP Varovanje ostalo brez licence?
Glavni osumljenec še na prostosti

Policija še vedno išče glavnega osumljenca za tragično smrt 20-letnika pred Globalom, za drugega osumljenca pa je že odrejen pripor.

Tretjo osebo so po pogovoru na policiji izpustili, saj so ugotovili, da v incident ni bila vpletena. Sicer pa so na današnji tiskovni konferenci na ministrstvu za notranje zadeve, ki se je je udeležil minister Dragutin Mate s sodelavci, med drugim sporočili, da so proti družbi VIP Varovanje, ki varuje diskoteko Global, sprožili postopek za začasen odvzem licence.

Zoper družbo VIP Varovanje sta bila namreč letos pravnomočno končani dve odredbi, s čimer je bil zakonsko izpolnjen pogoj za sprožitev postopka odvzema licence. Postopka se nanašata na maja izrečeno globo in oktobrski opomin. Postopki začasnega odvzema licence bodo trajali najmanj en mesec, do takrat pa bo družba VIP Varovanje še naprej opravljala svojo dejavnost.

Ali je osumljenec varnostnik VIP Varovanja, pa ministrstvo za notranje zadeve ni želelo potrditi.

Tihi protest zaradi smrti mladeniča
Starši pretepenega 20-letnika, ki je za posledicami udarca v sredo umrl v Kliničnem centru, bodo v soboto pred Globalom v Ljubljani organizirali tihi protest. Z njim bodo skušali opozoriti, da varnostnika, ki naj bi bila udeležena v pretepu, nista kaznovana. Vse, ki želijo pri tem pomagati, vabijo, da v soboto od 11. do 24. ure pred Globalom prižgejo svečo, saj bo več sveč prinašalo več upanja, da bodo tisti, ki so krivi za fantovo smrt, kaznovani.

Kot je znano, je 20-letnik iz Dragomerja skupaj s skupino prijateljev, ki so praznovali rojstni dan, v noči s sobote na nedeljo okoli 3.30 želel vstopiti v dvigalo, ki vodi v Global. Med fantom in varnostnikom družbe VIP Varovanje naj bi se najprej vnel besedni obračun, nato pa naj bi eden izmed varnostnikov fanta s pestjo tako silovito udaril po zatilju, da se je na mestu zgrudil. V družbi VIP Varovanje sicer zanikajo odgovornost za incident.

V vladno proceduro novela zakona o zasebnem varovanju
Ob tokratni tragični nesreči so se spet pojavila vprašanja o ustreznosti nadzora nad službami za varovanje in podeljevanje licenc. Minister Mate je zato napovedal, da bodo zakon o zasebnem varovanju, ki sicer zaradi veta državnega sveta ni bil izglasovan v državnem zboru, nekoliko popravili.

Zagotoviti skušajo učinkovito ukrepanje direktorata za odvzemanje licenc in policije. Minister Mate se tako zavzema za to, da bi podjetja lahko doletel tudi začasen suspenz, če bi prišlo do večjih kršitev, ne pa da je treba na začasen odvzem licence posameznemu podjetju čakati več kot en mesec, družba pa v tem času delo nemoteno opravlja naprej. Sistem si želijo urediti tako, da bo odzivanje možno takoj.

Ste bili na kraju dogodka? Ste posneli fotografije ali vidoposnetke? Objavite jih na Mojem spletu.
Dogodki pred Globalom se razpletajo
Bo VIP Varovanje ostalo brez licence?
Glavni osumljenec še na prostosti