"To je absolutno napad na svobodo govora in na politično satiro v Sloveniji," je prepričan Godnič. Foto: MMC RTV SLO
Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja človekovih pravic meni, da besede Iva Godniča vsebujejo tudi elemente javnega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Vrtovec
Vrtovec meni, da je Godničeva izjava "v svojem bistvu cinični, celo lahkotni poziv k pobojem drugače mislečih". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Godničeva izjava – satira ali žalitev?

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik meni, da Godničeva izjava v oddaji Dobro jutro, ko je dejal "Jaz imam več kot 90,92 odstotka prijateljev, kar se Tita tiče. In zaveznikov. Teh osem bomo pa ... saj zdaj so Sv. Barbaro izpraznili, je spet prostor, a veste", vsebuje tudi elemente javnega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti ter omalovaževanja, smešenja in zmanjševanja pomena hudih kaznivih dejanj zoper človečnost. Pričakuje, da se bo avtor za izrečene besede gledalcem opravičil oziroma jih pojasnil.

Vsako nepietetno izjavo zavrača tudi predsednik vlade Borut Pahor. Slovenci smo v zadnjih letih tudi glede teh tem naredili korake naprej, dodaja.

Z vrhovnega državnega tožilstva so na MMC-jevo vprašanje, kako bodo ukrepali glede omenjene Godničeve izjave, odgovorili: "Državni tožilci na splošno kazenskih postopkov ne napovedujejo."

MSi z ovadbo zoper Godniča
Nad Godničevimi besedami so bili "ogorčeni" v podmladku Nove Slovenije, ki so se odločili, da bodo zoper igralca vložili kazensko ovadbo.
"Gre v svojem bistvu za cinični, celo lahkotni poziv k pobojem drugače mislečih, ki si ga nihče ne more privoščiti. In takšna podla izjava, ki je bila neposredna grožnja po človeškem življenju, terja tudi kazensko odgovornost," je Jernej Vrtovec novinarjem pojasnil razloge za kazensko ovadbo.

Po njihovem prepričanju je Ivo Godnič kršil 297. člen kazenskega zakonika, ki med drugim pravi, da kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost ali spodbuja k drugi neenakopravnosti, se kaznuje z zaporom do dveh let. Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršno koli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.

V podmladku zatrjujejo, da nihče v demokratični in pravni državi ne sme pozivati k nasilju nad drugače mislečimi. Po Vrtovčevih besedah smo bili včeraj priča pozivanju k nasilju nad tistimi, ki Josipa Broza Tita ne označujejo kot pozitivno osebnost. "Če tega dejanja ne obsodimo, bomo lahko priča pozivom k nasilju nad tistimi, ki vlado Boruta Pahorja ocenjujejo kot slabo, in teh je po anketah kar 80 odstotkov," je poudaril Vrtovec.

V MSi-ju menijo, da bi se moral na omenjene izjave odzvati tudi predsednik države Danilo Türk, ki bi "kot moralna avtoriteta moral obsoditi izrečene besede". Prav tako pa bodo poslali poziv predsednici komisije DZ-ja za človekove pravice in enake možnosti Evi Irgl, da skliče izredno sejo komisije, na kateri bi po mnenju podmladka morali tudi poslanci obsoditi to dejanje.

Godnič: Takšnih težav niti v enoumju nisem imel
"Jaz se nimam za opravičiti za svojo politično satiro, ki jo že več kot 20 let zelo uspešno izvajam - in to je njim verjetno trn v peti, da me hočejo utišati in to je absolutno napad na svobodo govora in na politično satiro v Sloveniji - baje demokratični državi. Ampak jaz tudi v tako imenovanem enoumju nisem imel teh težav s svobodo govora, zdaj jih pa očitno imam," je za TV Dnevnik v odzivu dejal Godnič.

Dogodek pa obžalujejo tudi v uredništvu oddaje Dobro jutro. "Sodelavci oddaje Dobro jutro dogodek obžalujemo, praviloma se trudimo, da vabimo goste, ki spoštujejo etiko in standarde ... Žal se kdaj zgodi tudi drugače," je povedala Ljerka Bizilj, odgovorna urednica 3. programa naše televizije, v katerega okrilje sodi tudi Dobro jutro. Oddaja namreč poteka v živo in je zato takšne nepredvidene ekscese težko popolnoma preprečiti.

Godničeva izjava – satira ali žalitev?