Slovenski premier Robert Golob in italijanska premierka Giorgia Meloni. Foto: Reuters
Slovenski premier Robert Golob in italijanska premierka Giorgia Meloni. Foto: Reuters

Kot je dejala italijanska premierka, razumejo težave obmejnega prebivalstva ob ponovni uvedbi nadzora na meji med državama. Ko bodo razmere to omogočale, bo nadzor odpravljen, je zagotovila premierka, pri tem pa izpostavila nujnost zaščite zunanjih meja EU-ja. "Bolj ko bomo uspešni pri obrambi zunanjih meja, bolj bomo učinkoviti pri obrambi svobode gibanja znotraj EU-ja," je dejala.

Kot je še povedal Golob, sta z gostiteljico govorila tudi o tem, kako poskrbeti, da bodo, ne samo obmejni, ampak vsi prebivalci obeh držav, imeli čim več od bilateralnega sodelovanja.
Italija je sredi oktobra uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo, posledično je Slovenija uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Odločitev o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo je premierka Meloni opisala kot nujno zaradi trenutnih razmer v svetu, od Bližnjega vzhoda do migrantske krize.

Kot je znano, je slovenska policija danes predlagala podaljšanje nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko za 20 dni.

Golob je tudi dejal, da Slovenijo in Italijo veže bogata zgodovina, predvsem pa "lepa in bogata prihodnost". Pri tem je še posebej spomnil na lansko zimo, ko je ob energetski krizi zaradi pomanjkanja plina prav Italija Sloveniji prva priskočila na pomoč s paktom o solidarnosti. "To je bila zelo pomembna gesta, ki smo jo mogoče pričakovali od kakšne druge sosednje države, pa je nismo bili deležni," je še dodal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanska premierka je poudarila, da državi še posebej v zadnjem času zelo dobro sodelujeta, omenila je rekordno dvostransko trgovinsko menjavo in dodala, da sta s slovenskim kolegom govorila tudi o mogoči krepitvi sodelovanja na drugih področjih. Golob je omenil obrambno področje, kjer vidi Italijo kot pomembno partnerico v vojaških misijah in dobaviteljico vojaške opreme. Po njegovih besedah pa se obeta sodelovanje tudi med vojaškima industrijama.

Golob je pred obiskom v ponedeljek gostil predstavnike slovenske manjšine v Italiji, to temo pa je izpostavil tudi na današnjem srečanju. Predsednik vlade je namreč prepričan, da sta manjšini na obeh straneh meje, ki sta bili v preteklosti morda vir konfliktov, danes lahko vir sožitja.

Naklonjenost za finančno podporo manjšini

Po pogovorih v Rimu pa je za slovenske medije povedal, da je dobil "zelo jasne izraze naklonjenosti" temu, da bi tudi italijanska vlada finančno podprla slovensko manjšino v Italiji. Sprožili so tudi pogovore o njenem stalnem predstavništvu – na eni strani v italijanskem parlamentu, kar je po besedah Goloba verjetno dolgoročni projekt, na drugi strani pa je v igri tudi "bolj realno" stalno zastopstvo v svetu dežele Furlanije - Julijske krajine (FJK).

Kot je poudarila Meloni, gre za temo, ki je obema voditeljema pri srcu, zaradi česar nameravata Ljubljana in Rim glede tega ohraniti nenehen dialog. Voditelja sta ob tem spomnila na projekt Evropske prestolnice kulture, ki ga bosta leta 2025 družno izvajali nosilki tega naziva, Gorica in Nova Gorica. Golob je "prijateljico Meloni" povabil na srečanje v Novi Gorici čez dve leti.

Meloni zadovoljna, da bo Slovenija nestalna članica VS-ja

Glede vojne v Ukrajini sta voditelja znova poudarila zavezanost podpori suverenosti in ozemeljske celovitosti države, ki se od februarja lani sooča z rusko agresijo. Ob ponovni zaostritvi konflikta na območju Palestine in Izraela pa je Meloni izrazila zadovoljstvo nad tem, da bo Slovenija v kratkem zasedla sedež nestalne članice v Varnostnem svetu ZN-a.
Slovenski premier je pri tem ponovil prepričanje, da je nujno čim prej omogočiti dostavo humanitarne pomoči Gazi in da se bo pri morebitni pobudi odprtja morske poti do oblegane enklave Ljubljana z veseljem pridružila Rimu. Italija je v vzhodno Sredozemlje že poslala ladjo z bolnišnico.

Pogovorom so v rimski Palači Chigi odmerili 90 minut; glede na seznam tem malo, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Italije Janko Petrovec. Manjšinskim vprašanjem bo namenjeno tudi sredno omizje na notranjem ministrstvu, kjer naj bi se posvetili perečim vprašanjem v šolstvu in medijih ter šumevcem v italijanskih dokumentih. Rimski dan bo Golob končal z obiskom predsednikov obeh domov parlamenta.