Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki naročnikom iz javnega sektorja prepoveduje poslovanje s subjekti, v katerih ima funkcionar več kot petodstotni lastniški delež, je bil uveljavljen junija, pogodbe, sklenjene pred uveljavitvijo zakona, pa bodo veljale do izteka pogodbenega roka, je pojasnila Kosova komisija. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki naročnikom iz javnega sektorja prepoveduje poslovanje s subjekti, v katerih ima funkcionar več kot petodstotni lastniški delež, je bil uveljavljen junija, pogodbe, sklenjene pred uveljavitvijo zakona, pa bodo veljale do izteka pogodbenega roka, je pojasnila Kosova komisija. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos
Kosova komisija je o ugotovitvah iz prijav prizadetih delavcev in sindikatov seznanila ministrstva za javno upravo, delo in finance ter republiško davčno upravo in zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter jih pozvala k ukrepanju. Ker je ugotovila, da je pri teh kršitvah podan sum kaznivih dejanj, katerih storilce se preganja po uradni dolžnosti, je dopis poslala še Generalni policijski upravi in Vrhovnemu državnemu tožilstvu RS, o svojih ugotovitvah pa obvestila tudi najvišje politične funkcionarje zakonodajne in izvršilne veje oblasti. Foto: BoBo
Kosova komisija o Golobiču

"Kar sem povedal, kar sem zatrdil, se je potrdilo kot resnično, kot utemeljeno," je ugotovitve protikorupcijske komisije komentiral visokošolski minister Gregor Golobič.

Kosova komisija je namreč ugotovila, da pri poslovanju družb v lasti ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča z vlado oz. ministrstvi in organi v njihovi sestavi ni bilo kršitev zakonodaje.

Golobič ostaja miren, saj je čas v tej zgodbi ključen dejavnik
"Zame ta rezultat ni presenečenje, dejstva so takšna, kot so, cela preiskava je šla v detajle, je pokazala, da so bile obtožbe, ki so bile izrečene, neutemeljene in so bile motivirane z nekimi drugimi razlogi, ki s samo stvarjo niso imele zveze," je dejal.

"Minister Lahovnik bi podatke, ki jih je to poletje pridobila Kosova komisija, zlahka pridobil sam in je verjetno z njimi razpolagal in kljub temu je zapisal trditve, ki so bile neutemeljene in interpretiral zakon na nezakonit način. Čas je ključen dejavnik v tej zgodbi, jaz sem zato zelo miren, zato tudi ostajam in vztrajam na tem mestu in na političnem prizorišču," je zatrdil Golobič.

Bo kričačem odklenkalo?
"Vse obtožbe od prve do zadnje, ki so bile izrečene, so bile neutemeljene, zlonamerne, politično motivirane z razlogom odstranitve motnje, ki jo jaz in stranka Zares predstavljava v političnem prostoru," je prepričan minister.

"Del političnega prostora ima ta motiv tudi skozi tisto, kar se v tem času razkriva, to pa je, da so vsi sumi, vsi dvomi, vse ocene prejšnjega mandata pod vodstvom SDS-a vse bolj očitno utemeljeni in kažejo, da se je v tistem obdobju država pogreznila v najgloblje koruptivno močvirje v svoji zgodovini. Stranka Zares je na to opozarjala takrat in opozarja danes in to, da so ti isti protagonisti najmočnejši kričači in protagonisti teh mazaških akcij proti stranki Zares in meni osebno, je logična posledica tega dejstva in teh resnic, ki jih čas neizogibno prinaša na plano in jih v prihodnje še bo," je napovedal.

Po uveljavitvi zakona o integriteti in preprečevanju korupcije visokošolsko ministrstvo ni sklepalo pogodb s podjetji v neposredni oz. posredni Golobičevi lasti, je komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, zapisala v uradnem zaznamku.

Novi zakon velja od junija
Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki naročnikom iz javnega sektorja prepoveduje poslovanje s subjekti, v katerih ima funkcionar več kot petodstotni lastniški delež, je bil namreč uveljavljen junija, pogodbe, sklenjene pred uveljavitvijo zakona, pa ostanejo veljavne do izteka pogodbenega roka, je pojasnila Kosova komisija.

Visokošolsko ministrstvo po dnevu uveljavitve omenjenega zakona ni sklenilo nobene pogodbe s katerim izmed teh podjetij, torej ni ugotovljenih kršitev po zakonu o preprečevanju korupcije ali zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, je na podlagi zbranega gradiva ugotovila komisija.

Komisija začela preiskavo po objavi pisma Lahovnika
Komisija je postopek ugotavljanja navzkrižja interesov in njegovih posledic pri domnevnem poslovanju družb v neposredni oz. posredni lasti visokošolskega ministra z vlado oz. ministrstvi in organi v njihovi sestavi uvedla 7. julija, ko je javnost izvedela za pismo nekdanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki je premierja Borutu Pahorja obvestil o tem, da se družbe iz skupine Ultra prijavljajo na javne razpise ministrstev in družb v državni lasti.

"Neukrepanje ob neplačevanju prispevkov je korupcija"
Komisija je objavila tudi načelno mnenje o neukrepanju uradnih oseb ob neplačevanju osebnih dohodkov, socialnih prispevkov in drugačnem izkoriščanju delavcev ter nečloveškem ravnanju z njimi. Po oceni komisije za preprečevanje korupcije z omenjenimi dejanji uradne osebe delodajalcem omogočajo pridobitev neupravičene koristi, to pa je kršitev dolžnega ravnanja in ustreza definiciji korupcije.

Uradne osebe bi po svojem uradnem položaju in pooblastilih morale ukrepati in po uradni dolžnosti poostriti nadzor nad kršilci. Ker pa so namesto tega celo zavestno onemogočale delavce pri uveljavljanju njihovih pravic, so si nekateri delodajalci z brezobzirnim izkoriščanjem in nečloveškim ravnanjem kopičili neupravičeno korist, navaja komisija.

Kosova komisija o Golobiču