Vinko Gorenak se sprašuje, zakaj dejansko potrebujemo novi zakon o tujcih. Foto: MMC RTV SLO
Vinko Gorenak se sprašuje, zakaj dejansko potrebujemo novi zakon o tujcih. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) je po koncu seje za MMC povedal, da zakon o tujcih ni problematičen, saj gre za modernizacijo obstoječega z vsebinskimi dopolnili Evropske unije. Problematično se mu zdi, da je bilo na zakon vloženih 91 amandmajev, ki so jih na seji tudi sprejeli.

Bistvo tega zakona se po Gorenakovem mnenju skriva v sprejemanju zapornikov iz Guantanama. Meni, da se vlada pri tem vprašanju precej zapleta. "Najprej je predsednik vlade rekel, da bo v Sloveniji treba sprejeti pravne podlage za takšne odločitve, koalicija pa je na seji zatrjevala, da je to mogoče že po veljavnem zakonu. Predsednik vlade bi moral povedati, koliko zapornikov bomo sprejeli, bosta dva, trije ali jih bo petdeset. Tako pa je zadeva zavita v celofan, da se situacija zamegli," je prepričan Gorenak.

"Namen zakona ni sprejetje zapornikov iz Guantanama"
Sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Damjan Lah je pojasnil, da namen zakona ni sprejemanje guantanamskih zapornikov in da zakon ni pisan za Slovence po svetu. Glavno vodilo pri pisanju so bile evropske direktive, ki nalagajo določene nove rešitve, sam koncept zakona pa se od obstoječega ne razlikuje bistveno. V zakon so vključene tri direktive Evropske unije, saj po Lahovih besedah "zelo zamujamo z njihovim sprejetjem", ob tem je dodal, da si je zaradi tega Slovenija že prislužila opomin evropske komisije.

Zakon po Lahovih besedah prinaša dvig ravni pravic migrantov, zmanjšuje administrativne ovire za pridobitev modre karte, uvaja več pravic za tujce, ki so v postopku prisilne poravnave, in tujce, ki so žrtve nezakonitega zaposlovanja. Zakon prinaša tudi olajšan vstop v državo za določene kategorije tujcev.

Zavrnil je očitke opozicije, da je bil zakon narejen na hitro. "Pri pripravi so sodelovali vsi resorji, ki se kakor koli ukvarjajo s tujci in ga je bilo težko pisati, zaradi zahtev različnih resorjev in zahtev EU-ja," je še povedal Lah.