Gospodarstvo pričakuje posluh in ukrepe. Foto: BoBo
Gospodarstvo pričakuje posluh in ukrepe. Foto: BoBo
OZS pričakuje posluh za njihove interese. Foto: BoBo
Semolič pričakuje zavzetost za ustvarjanje novih delovnih mest. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj še ne more presojati, ali so novi obrazi dobra ali slaba stvar. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Podpis koalicijske pogodbe
Stranke o koalicijski pogodbi
Kandidatura Kolarjeva dviga prah
Koalicija uradno sestavljena, ministri že razburjajo


Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) posameznih kandidatur za ministre še ne želi ocenjevati, saj bo pomembno, kakšne konkretne rešitve bodo predstavili in kako bo te rešitve podpirala celotna koalicija. Čaka pa jih težko delo, meni predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič.


"Koalicijski sporazum zanje ni preveč zavezujoč, je načelen in splošen, ne ponuja konkretnih rešitev, na zaslišanju v parlamentu pa bo treba predstaviti kakšne konkretne odgovore,"
je izpostavil. Med temi je Hribar Milič izpostavil težave z javnim financiranjem, rastjo zadolženosti, padcem konkurenčnosti, odsotnostjo tujih naložb in brezposelnostjo.

V Združenju Manager pa so opozorili, da bosta v novi vladi najpomembnejša finančni in gospodarski minister. Pričakujejo, da bosta ta dva ministra najglasnejša zagovornika varčevanja in posodobitve javne uprave na eni strani ter spodbujevalca gospodarske rasti in konkurenčnosti na drugi.
Gospodarskemu ministru so tako svetovali tesno sodelovanje z gospodarskimi organizacijami. Tako bomo hitreje ustvarili pogoje za nova delovna mesta, višjo dodano vrednost in ne nazadnje večje proračunske prilive, so prepričani.

Več posluha za mala podjetja
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pa od nove ministrske ekipe pričakujejo več posluha za malo gospodarstvo. Čim prej naj spet začne delovati tudi svet za obrt in podjetništvo, ki so ga v času prejšnje vlade ustanovili, da bi hitreje in učinkoviteje reševali težave obrtnikov in malih podjetnikov.

Zagon gospodarstva naj bo tako naloga številka ena v tem mandatu, predlagajo na OZS-ju. Med ključnimi nalogami novih ministrov pa predlagajo razbremenitev gospodarstva, znižanje stroškov dela, odpravo birokratskih ovir, zmanjšanje dela na črno in sive ekonomije ter lažji dostop do bančnih posojil.
Semolič: Delovna mesta so prednostna naloga
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pa po drugi strani od nove vlade pričakuje, da se bo enako zagrizeno, kot se je prejšnja, lotila reševanja bank, reševanja problematike brezposelnih, ohranjanja delovnih mest, ustvarjanja pogojev za nova delovna mesta, odpravljanja revščine, tudi pri upokojencih, in perspektive mladih.
S kandidatko za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, ki je tudi del odhajajoče vlade, so v ZSSS-ju dobro sodelovali, je dejal Semolič. Pričakuje, da bodo imeli v njej "velikega zaveznika v vladi", da bo s svojimi pobudami, zlasti vplivom na zakonodajo, zaščitila ali celo okrepila nekatere pravice delavcev, upokojencev in mladih ter da bo problematiko teh skupin reševala s socialnim dialogom.

Tudi on je izpostavil pomembnost gospodarskega in finančnega ministrstva. "S svojim ravnanjem lahko pomagajo rešiti prenekatero podjetje, ustvarijo pogoje za ohranitev zdravih jeder, ali pa s svojim ravnanjem zadušijo podjetje," je dejal. Pomembno je, je dodal, da se ministra - kandidat za finančnega ministra je Dušan Mramor, za gospodarskega pa Ervin Pfeifer - ne bosta izogibala teh "nadležnih" vprašanj.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je o Stanki Setnikar Cankar, ki je kandidatka za ministrico za izobraževanje, dejal, da so si bili s kolegi po današnjem pogovoru edini, da je - kar se tiče izobraževanja in izobraževalnega sistema - dejansko nov obraz. "Ali je to dobro ali slabo, je težko reči. Tako kot drugi ministrski kandidati si zasluži začetno priložnost, presojali jo bomo po dejanjih," je poudaril Štrukelj.

Razumna pogajanja
V sindikatih javnega sektorja ob objavi imen nove ekipe pričakujejo tudi racionalna pogajanja o ukrepih za leto 2015. Štrukelj je sicer že sodeloval z Mramorjem med letoma 2002 in 2004, kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar pa je zanj povsem nov obraz. Je pa v takšnem resorju, da bo imel takoj eno najzahtevnejših nalog, in sicer uskladitev plač za leto 2015, je dejal Štrukelj.
Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi pa je povedal, da obeh kandidatov za ministrska položaja osebno ne pozna. A dopušča možnost, da Koprivnikar kot predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pozna en segment javnega sektorja z vidika menedžmenta.
"Najbrž pozna problematiko javnega sektorja, če ima rešitve, pa ne vem," je dejal Posedi, ki pričakuje, da si bo bodoči minister našel profesionalnega pogajalca, ki se bo znal pogajati. "Mramor je v preteklosti znal s socialnimi partnerji dosegati dogovor in mu je uspelo nekaj zadev zapreti," je še dodal Posedi.

Podpis koalicijske pogodbe
Stranke o koalicijski pogodbi
Kandidatura Kolarjeva dviga prah
Koalicija uradno sestavljena, ministri že razburjajo