SMC, DeSUS in SD si bodo prizadevali tudi za konsolidacijo javnih financ, poskrbeti želijo tudi za normalno socialno okolje in opraviti druge nujne naloge. Foto: BoBo
SMC, DeSUS in SD si bodo prizadevali tudi za konsolidacijo javnih financ, poskrbeti želijo tudi za normalno socialno okolje in opraviti druge nujne naloge. Foto: BoBo
Koalicijska pogodba. Foto: BoBo
Karl Erjavec, Miro Cerar in Dejan Židan
Po dveh mesecih od volitev je oblikovana povolilna vladna koalicija. Foto: BoBo
Karl Erjavec, Miro Cerar, Dejan Židan
V DeSUS-u so po besedah predsednika stranke Karla Erjavca zadovoljni, ker so sklenili sodelovati v Cerarjevi vladi. Foto: BoBo
Miro Cerar, Dejan Židan in Karl Erjavec
Predsedujoči SD-ju Dejan Židan se je Cerarju in Erjavcu zahvalil za korektna pogajanja, ki so po njegovem mnenju pripeljala do dobrega koalicijskega sporazuma. Foto: BoBo

Mislim, da bi s svojim znanjem in izkušnjami lahko naredil kakšen korak naprej, kar zadeva reforme v pravosodju.

Karl Erjavec o Klemenčiču kot pravosodnem ministru
Ministrski kandidati SMC-ja
Ministrski kandidati SMC-ja Foto: RTV SLO
Ministrski kandidati DeSUS-a
Ministrski kandidati DeSUS-a Foto: RTV SLO
Ministrski kandidati SD-ja
Ministrski kandidati SD-ja Foto: RTV SLO
Koalicijska pogodba. Foto: BoBo

Dejal je še, da bo med nalogami vlade skrb za normalno socialno okolje in to, da vlada opravi vse nujne naloge, da Slovenija končno pride iz krize.

"Storili bomo vse, da damo pozitiven znak tujini," je povedal Cerar in poudaril, da si želi tudi sodelovanja z opozicijo, civilno družbo in vsemi državljani, ki so pripravljeni prispevati k temu, da najde Slovenija pravo pot.


Ključna je politična stabilnost

Predsednik druge največje koalicijske stranke Karl Erjavec je po podpisu koalicijske pogodbe povedal, da je njegova stranka ponudila kakovostne ministre in ministrice. "Ključno je, da bo imela Slovenija politično stabilnost, ki jo lahko da le močna vlada," je opozoril Erjavec in dodal, da mednarodno okolje ni prijazno, saj vsi vemo, kaj se dogaja v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, kar ima vpliv tudi na Slovenijo.

Prvak SD-ja Dejan Židan je razložil, da je SD veljal za temelj stabilnosti vseh vlad, v katerih so sodelovali, in da bo tako tudi v tej vladi. Med resorji, ki jih bo v novi vladi prevzel SD, sta sociala in delo, kjer želijo, da bi postala socialna politika prijaznejša do najbolj ogroženih.

Druga dva resorja, ki pripadata SD-ju, sta obramba, kjer nameravajo posodobiti obrambni sistem ter uvesti več nadzora nad vojsko in obveščevalnimi službami, ter kmetijstvo, kjer je bistvena prehrambna varnost, in tu nameravajo narediti korake naprej.

Kandidature v DZ v torek
Cerar bo seznam kandidatov in kandidatk za ministre in ministrice v DZ vložil predvidoma v torek zjutraj, nato bodo stekla zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Če bodo kandidati uspešno prestali zaslišanja, bodo poslanci na izredni seji glasovali o seznamu. S potrditvijo ministrov bo imenovana 12. slovenska vlada.

Največje presenečenje je Klemenčič
Najnovejše ime, ki se je pojavilo na spisku novih ministrov, je nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič, ki je kandidat za pravosodnega ministra.

"Vsi ministri so neoporečni in kompetentni," je poudaril Cerar in dejal, da se zaveda, da bosta tako Kolarjeva kot Klemenčič deležna številnih očitkov zaradi njunega delovanja v preteklosti.

Informacije, po katerih naj bi pravosodno ministrstvo prevzel Goran Klemenčič, je prvak DeSUS-a Erjavec še pred podpisom koalicijske pogodbe komentiral z besedami, da ima Klemenčič zagotovo izkušnje s pravosodjem, saj je bil vodja Komisije za preprečevanje korupcije. "Mislim, da bi s svojim znanjem in izkušnjami lahko naredil kakšen korak naprej, kar zadeva reforme v pravosodju," je tudi dejal Erjavec.

Kdo vse bodo novi ministri?
Za ministra za gospodarstvo naj bi Miro Cerar predlagal Ervina Pfeiferja, ki je v javnosti najbolj znan kot nekdanji predsednik uprave Slovenskih železnic. Po poročanju Radia Slovenija ga je septembra 2011 takratni nadzorni svet tesno, s 5 glasovi proti 4, imenoval za 12. direktorja zapored, že čez nekaj dni pa je agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) njegovo imenovanje zavrnila.

Glavni razlog naj bi bil v tem, da je bil Pfeifer v času vodenja centra za ekonomiko in razvoj organizacije v NLB-ju zadolžen za večmilijonski sarajevski projekt Profin Invest, ki je klavrno propadel. NLB pa naj bi ob tem nasedel za dobrih 20 milijonov evrov.

Pfeifer se je neuspešno potegoval še za nekatere položaje v vrhu Telekoma in Petrola, sicer pa je večinski lastnik in direktor podjetja Avanton, ki se ukvarja s poslovnim in podjetniškim svetovanjem, predvsem pri rezanju stroškov.

Zdravstvo naj bi reševala finančnica
Ministrica za zdravje naj bi postala 63-letna upokojena ekonomistka Milojka Kolar, ki je bila 10 let državna sekretarka na finančnem ministrstvu v LDS-ovih vladah. Nazadnje je bila predsednica uprave Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, kjer so jo lani razrešili s tega položaja.

Bila je tudi članica nadzornih organov, med drugim predsednica nadzornega sveta Poštne banke Slovenije in članica sveta zavoda UKC-ja Ljubljana.

Šolstvo bo vodila Stanka Setnikar Cankar, nekdanja dekanja ljubljanske fakultete za upravo, ki v akademski sferi velja za poznavalko našega visokošolskega sistema.

Boris Koprivnikar (do zdaj predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov) bo prevzel javno upravo, odvetnica Vesna Györkös Žnidar notranje ministrstvo (v javnosti je znana iz procesa proti mariborskim vstajnikom), infrastrukturo pa doktor gradbeništva in državni sekretar v času Roka Žarnića Peter Gašperič.

Vladni urad za razvoj naj bi prevzela Violeta Bulc, do zdaj direktorica podjetja Vibacom in ustanoviteljica InCo gibanja, ki si za cilj zastavljata na inovativnosti in ustvarjalnosti temelječo družbo.

Kandidatka za ministrico za okolje in prostor Irena Majcen trenutno na upravni enoti v Slovenski Bistrici vodi oddelek za okolje, prostor, promet in zveze. Kot članica SLS-a je bila dvakrat izvoljena za bistriško županjo, prvič na nadomestnih volitvah leta 2005.

Kulturni resor bo prevzela Julijana Bizjak Mlakar, ki je bila občinska svetnica in podžupanja v Kamniku. Bila je tudi pobudnica in soustanoviteljica Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, ki je nasprotovalo privatizaciji in komercializaciji zdravstva.

Ministrstvo za obrambo bo vodil dozdajšnji predsednik državnega zbora Janko Veber, ki ima tudi dolgoletne županske izkušnje, saj je občino Kočevje vodil med letoma 1994 in 2010.

Novi stari ministri
Prihodnji zunanji minister bo Karl Erjavec, ki je to funkcijo opravljal v dveh predhodnih vladah. V Janševi prvi vladi (2004-2008) je bil obrambni minister, v vladi Boruta Pahorja pa okoljski minister, dokler ni moral leta 2010 oditi zaradi poročila Računskega sodišča, ker ni odpravil nepravilnosti, povezanih z ločenim zbiranjem odpadkov.

Kandidat za ministra za finance je Dušan Mramor, ki je bil finančni minister med letoma 2002 in 2004, ko je med drugim izvedel davčno reformo, med letoma 2007 in 2013 pa je bil dekan Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Anja Kopač Mrak bo nadaljevala delo ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predtem je bila državna sekretarka na ministrstvu, ko je tega vodil Ivan Svetlik.

Dejan Židan, ki bo prevzel kmetijski resor, v odhajajoči vladi Alenke Bratušek vodi ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Kmetijski resor je vodil že v letih 2010-2012, v času vlade Boruta Pahorja, ko je na položaju zamenjal Milana Pogačnika. Pred vstopom v politiko je bil med drugim predsednik uprave Skupine Panvita.

Gorazd Žmavc pa je bil minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu v dozdajšnji vladi.

DeSUS zadovoljen s koalicijsko pogodbo
Zeleno luč za podpis koalicijskega sporazuma je dal tudi svet DeSUS-a. Predsednik stranke Karl Erjavec je povedal, da je svet stranke sprejel tudi sklep, da so štirje strankini kandidati za mesta v vladi poleg njega še Gorazd Žmavc, Julijana Bizjak Mlakar in Irena Majcen.

Bizjak Mlakarjeva se je skupaj z mandatarjem Mirom Cerarjem že prejšnji teden sešla tudi s predstavniki kulturne sfere. Kot je pojasnila, so ugotovili, da pri kritikah ni šlo toliko za kritiko nje kot za kritiko položaja, kakršen je na področju kulture že zelo dolgo.

Erjavec je poudaril, da so s koalicijskim sporazumom zadovoljni: zagotovljenih je dodatnih 40 milijonov za regres za upokojence in dogovorjeno usklajevanje pokojnin ob 2,5-odstotni gospodarski rasti. Kot točke sporazuma, bistvene za DeSUS, pa je izpostavil tudi urad za starejše, demografski sklad in zakon o dolgotrajni negi.

Mislim, da bi s svojim znanjem in izkušnjami lahko naredil kakšen korak naprej, kar zadeva reforme v pravosodju.

Karl Erjavec o Klemenčiču kot pravosodnem ministru
Po dveh mesecih je koalicija le sestavljena
Nova vlada s 16 ministri
Podpis koalicijske pogodbe
Stranke o koalicijski pogodbi
Kandidatura Kolarjeva dviga prah
Koalicija uradno sestavljena, ministri že razburjajo
Klemenčič med novimi ministri?
Po dveh mesecih je koalicija le sestavljena
Nova vlada s 16 ministri
Podpis koalicijske pogodbe
Stranke o koalicijski pogodbi
Kandidatura Kolarjeva dviga prah
Koalicija uradno sestavljena, ministri že razburjajo
Klemenčič med novimi ministri?