Gospodinjstva v Sloveniji so lani štela povprečno 2,5 člana in za nakupe življenjskih potrebščin porabila povprečno 16.797 evrov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Gospodinjstva v Sloveniji so lani štela povprečno 2,5 člana in za nakupe življenjskih potrebščin porabila povprečno 16.797 evrov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

87,3 odstotka vsega porabljenega denarja na mesec gre za nakupe življenjskih potrebščin. Vse manj se daje za nakupe pohištva, gospodinjske opreme, pa tudi za rekreacijo in kulturo. Nakupi stanovanj, zemljišč za gradnjo, velika dela in drugi izdatki, ki niso del potrošniških, so se zmanjšali za 15 odstotkov v primerjavi z letom 2010.

Lani so tako izdatki za prevoz (16,8 odstotka), hrano, pijačo, tobak (16,2 odstotka) in stanovanje (13,6 odstotka) obsegali skoraj polovico vseh izdatkov gospodinjstev. Ta so v povprečju porabila 19.250 evrov v celem letu.

54 litrov mleka, 34 kg kruha na posameznika
Član gospodinjstva je lani povprečno porabil 54,1 litra mleka, 4,4 litra sladoleda, 88 jajc, 34,2 kilograma kruha in peciva, 6,7 kilograma testenin, 15,7 kilograma jabolk, 25,1 kilograma krompirja, 8,3 kilograma zelene solate, 10 kilogramov perutnine, šest kilogramov govejega mesa in 9,7 kilograma svinjskega mesa.

Najbogatejši porabili 3,4-krat več kot najrevnejši
Primerjava med petino gospodinjstev z najvišjimi in petino gospodinjstev z najnižjimi dohodki je pokazala, da so gospodinjstva z najvišjimi dohodki porabila za nakupe življenjskih potrebščin 3,4-krat toliko kot gospodinjstva z najnižjimi dohodki.

Gospodinjstva v najnižjih treh dohodkovnih razredih so med izdatki za življenjske potrebščine porabila največ za hrano in brezalkoholne pijače ter stanovanje, gospodinjstva v najvišjih dveh dohodkovnih razredih pa za prevoz ter hrano in brezalkoholne pijače.