V SLS-u od opozicije ne pričakujejo, da se bo strinjala z vsemi koalicijskimi odločitvami, želijo pa si navajanja resničnih dejstev in vodenja argumentirane razprave, je med drugim dejal Žveglič. Foto: BoBo
V SLS-u od opozicije ne pričakujejo, da se bo strinjala z vsemi koalicijskimi odločitvami, želijo pa si navajanja resničnih dejstev in vodenja argumentirane razprave, je med drugim dejal Žveglič. Foto: BoBo

Veber je v sredo namreč dejal, da poslanci SD-ja zakona o slovenskem državnem holdingu, ki bo na mizah poslancev še ta mesec, ne bodo podprli, saj se bojijo, da se bo z njegovo ustanovitvijo in prenosom vseh naložb države upravljanje premoženja države omejilo na ozek krog strankarskih ljudi.

Žveglič meni, da gre pri nasprotovanju temu predlogu "za povsem politično in strateško odločitev politične stranke, ki se želi utrditi kot domnevno zadnja branilka državnega nadzora nad nekaterimi slovenskimi podjetji". Ob tem opominja, da je opozicija sodelovala pri celotnem postopku nastajanja zakona.

Prodaja državnega premoženja zaščitena z varovalkami
V predlogu zakona so vse varovalke, ki preprečujejo kakršne koli prodaje državnega premoženja mimo DZ-ja, je še zatrdil Žveglič in dodal, da je namen sprememb v upravljanju premoženja države ravno učinkovitejše poslovanje podjetij z državnim lastništvom in oblikovanje dolgoročne strategije upravljanja z državnim premoženjem, ki je danes raztreseno med več državnih ustanov.

Tudi na ministrstvu zavrnili Vebrove trditve
Podobno so že v sredo zapisali tudi na ministrstvu za finance in zavrnili Vebrove navedbe o tem, da bodo holding vodili politično pristranski in nekompetentni ljudje. Nadzorni svet holdinga bo namreč imenoval DZ, pri agenciji za upravljanje kapitalskih naložb pa je lahko parlamentarna večina kar neposredno imenovala upravo, so med drugim zapisali.

Oblikovanje slovenskega državnega holdinga po mnenju ministrstva predstavlja institucionalno in sistemsko rešitev, ki bo omogočila pregleden umik države iz gospodarstva. "Pregleden in razdelan nabor naložb države bo omogočal lažji vstop tujih naložb na slovenski trg. Poleg tega se bo oblikoval tudi nabor naložb, ki so potrebne prestrukturiranja," so še zatrdili.

Žveglič je sicer še dodal, da v SLS-u od opozicije ne pričakujejo, da se bo strinjala z vsemi koalicijskimi odločitvami, želijo pa si navajanja resničnih dejstev in vodenja argumentirane razprave.