Jerajeva bo predlagala, da se status župana Jankovića iz priče spremeni v status preiskovanca. Foto: MMC RTV SLO
Jerajeva bo predlagala, da se status župana Jankovića iz priče spremeni v status preiskovanca. Foto: MMC RTV SLO
Damjan Janković
Damjan Janković komisiji ni znal pojasniti, kdo je zahteval spremembo namembnosti zemljišč njegove Electe. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) bo zato na komisiji predlagala, da se županu Zoranu Jankoviću spremeni dosedanji status priče v status preiskovanca. To se bo najverjetneje zgodilo že na naslednji seji komisije v začetku junija. S spremembo županovega statusa po besedah Jerajeve želijo pokazati, "da je izkoristil svoj politični položaj za svoj zasebni interes".

Župan po besedah Jerajeve svoj položaj zlorablja s tem, da bo parcelam ob počivališču Barje v Ljubljani, katerih lastnik je podjetje Electa Holding, spremenil namembnost, jih uredil in jim s tem povečal vrednost.

Parcelam se s komunalno ureditvijo dviga vrednost
Na parcelah ob počivališču Barje je po njenih navedbah trenutno mogoče graditi le zdravstvene ali šolske objekte univerze, s spremembo prostorskih načrtov na Mestni občini Ljubljana (MOL) pa bo na tem območju mogoče graditi stanovanja. Že zdaj tam poteka komunalna ureditev tega območja, predvideva pa se tudi nova cestna infrastruktura s priključkom na avtocesto in dvema krožiščema, pravi Jerajeva.

"S tako ureditvijo se tem parcelam bistveno povečuje vrednost," ocenjuje Jerajeva. Direktor podjetja Electa Holding je županov sin Damjan Janković, ki svojemu očetu še ni izplačal kupnine za prodano podjetje. Po besedah Jerajeve bi lahko tako s povečano vrednostjo omenjenih zemljišč Zoran Janković dobil omenjeno kupnino.

Načelnik in Jankovićev sin brez odgovora na komisiji
Ker v zaslišanjih niti načelnik oddelka za urejanje prostora MOL-a Miran Gajšek niti Damjan Janković nista mogla povedati, kdo je predlagal tako spremembo namembnosti omenjenih parcel, bodo na komisiji zaprosili še za vpogled v morebitne pripombe k spremembi, iz katerih bi bilo to razvidno, je še pojasnila Jerajeva.

Župan je bil že zaslišan
Namen preiskovalne komisije je ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi investicij ter drugih primerljivih poslov, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna MOL-a. Najprej se bodo, kot pojasnjuje Jerajeva, osredotočili na ljubljansko občino in morda izdelali delno poročilo za ta sklop. Pred sredino sejo, kjer so zaslišali Gajška in Damjana Jankovića, so na vprašanja pred komisijo sicer odgovarjali tudi podjetniki, ki so v zadnjih letih občini izplačali donacije, in tudi župan Janković sam.