Netransparentnost pri financiranju političnih strank vzbuja skrb skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope. Foto: EPA
Netransparentnost pri financiranju političnih strank vzbuja skrb skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope. Foto: EPA

16. maja na 55. skupščinskem zasedanju je GRECO sprejel drugo poročilo o napredku (oziroma pomanjkanju napredka) Slovenije pri izvajanju priporočil skupine na področju inkriminacij kaznivih dejanj s področja korupcije in trinajstih priporočil na področju transparentnosti financiranja političnih strank, je po obravnavi poročila na vladi na svoji spletni strani zapisala Komisija za preprečevanje korupcije.

Celotno poročilo (v angleškem jeziku) si lahko pogledate tukaj.

Poročevalca iz Nemčije in Finske sta med drugim ugotovila, da Slovenija v obdobju skoraj štirih let ni v celoti oziroma zadovoljivo izpolnila niti enega priporočila na področju transparentnosti financiranja političnih strank. Zato je GRECO na skupščinskem zasedanju ravnanje Slovenije ocenil kot "splošno nezadovoljivo" in začel postopke zaradi njenega neizpolnjevanja sprejetih mednarodnih obveznosti kot države članice skupine GRECO pri Svetu Evrope.

Kot je razvidno iz poročila, je Slovenija ustrezno izvedla le štiri od 19 priporočil, od tega, kot omenjeno, nobenega na področju financiranja političnih strank.

Netransparentnost že "skrb vzbujajoča"
V svojem poročilu je GRECO kot posebej skrb vzbujajoče označil neizpolnjevanje priporočil na področju transparentnosti financiranja političnih strank, med drugim nezadostno javnost celotnih poročil političnih strank o financiranju njihovih aktivnosti, nezadosten pregled in nadzor nad vrstami in višinami prihodkov ter odhodkov, tudi donacij in posojil, pomanjkljivo razkritje donatorjev, pomanjkanje učinkovitih pristojnosti in kapacitet nadzornih organov, nezadostne sankcije za kršitve itd., piše na spletni strani KPK-ja.

Tudi pri obdolžitvah ni vse prav - skrb vzbuja pristojnost ministra
"Kar zadeva obdolžitve, je Slovenija v kazenski zakonik leta 2011 dodala nekaj členov, ki pospešujejo pregon korupcijskih kaznivih dejanj, ki so storjena v tujini. Vendar še vedno ostaja skrb zaradi vloge, ki jo igra pravosodni minister, ki izdaja dovoljenja za začetek postopka v Sloveniji, zaradi česar obstaja tveganje za politično vmešavanje," pravi GRECO v svojem poročilu.

Če do 30. novembra popravkov ne bo ...
GRECO je zdaj Sloveniji določil nov rok za poročanje o napredku, in sicer 30. november. Če država do takrat ne bo sprejela ustreznih zakonskih dopolnil oziroma sprememb (ne samo v obliki predlogov zakonov, ampak dejansko sprejetih zakonov), bo sledil naslednji korak glede ugotavljanja in javnega poročanja o neizpolnjevanju mednarodnih zavez Slovenije na področju omejevanja korupcije, je še odločila skupščina GRECA.