Grep naj bi bančno posojilo dočakal avgusta. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Grep naj bi bančno posojilo dočakal avgusta. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Stožice: Ostali dolgovi
Gradbinci: Umiranje vrednot

Grep naj bi dolgoval denar še podjetjem Eurolux, Udal, Martink, Žurbi Team, Foris in Minervo, je za TV Slovenija poročala Petra Bezjak. Direktor Euroluxa Aleš Pirc je v zvezi s tem povedal, da jim Grep res dolguje denar za napeljavo elektrike, a da dolg za podjetje ne predstavlja nevarnosti. Za kolikšen znesek gre, ni znano, a neuradno se govori o dveh milijonih evrov.

Drugačno izkušnjo ima Franc Mihevc, ki ga je podjetje Leka najelo, da je v Stožicah opravljal vzdrževalna dela, saj na plačilo čaka že dve leti.

61 milijonov evrov kratkoročnih posojil
Uroš Ogrin
, direktor Grepa, sicer zatrjuje, da imajo z vsakim izvajalcem posebej določen rok, pri čemer so nekateri roki daljši in drugi krajši. Po neuradnih informacijah naj bi Grep avgusta na račun prejel prvo nakazilo 115 milijonov evrov vrednega bančnega posojila.

Podatki Ajpesa medtem kažejo, da je imel Grep lani 61 milijonov evrov kratkoročnih posojil, torej takih, ki zapadejo v enem letu. Od tega je bilo 25 miljionov evrov dolgov do bank, 35 milijonov pa do podizvajalcev in poslovnih partnerjev.

Namesto dolga na lepem kredit
Franc Bukovec
, predsednik Sekcije gradbenih delavcev, je za TV Slovenija v prispevku Tadeje Anžlovar opozoril, da so posebej tisti podizvajalci, ki so vezani na enega ali dva naročnika po načelu "vzemi ali pusti" pogosto prisiljeni podpisovati pogodbe, ki so v njihovo škodo. Tudi sam bi se skoraj znašel med podizvajalci v Stožicah, a ni hotel podpisati pogodbe, kjer ni bilo nobene garancije.

Med drugim naj bi se pogosto dogajalo tudi, da pogodbe, ki jih podizvajalci sklenejo, vsebujejo klavzulo, da se dolg, ko zapade v plačilo, spremeni v kredit glavnega izvajalca pri podizvajalcu.

Prava pot sodna pot?
In kaj v takem primeru preostane upniku? Miha Juhart, profesor na Pravni fakulteti, meni, da je edina prava pot sodna pot, četudi je daljša.

S svojimi predlogi so že nastopili tudi obrtniki, ki menijo, da bi moral biti nad pogodbami med gradbenimi podjetji opravljen večji nadzor ali pa bi država lahko odkupila del stanovanj, s čimer bi investitorji dobili denar.

Stožice: Ostali dolgovi
Gradbinci: Umiranje vrednot