Slovenija
()
Jörg Haider
Haider se ne ozira na mnenje stroke. Foto: EPA

Dodaj v

Haider zbral podpise za referendum

Haider: Odločalo bo večinsko prebivalstvo
11. april 2006 ob 14:22,
zadnji poseg: 11. april 2006 ob 17:49
Celovec

Jörg Haider je po dveh mesecih zbral 15.000 podpisov, kolikor jih potrebuje za izvedbo referenduma o dvojezičnih krajevnih napisih.

Referendum bi lahko ob podpori ljudske stranke (ÖVP) v koroški deželni vladi izvedli še pred 30. junijem (rok, ki ga je avstrijsko ustavno sodišče določilo za izpolnitev odločbe glede dvojezičnih krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi), v nasprotnem primeru pa ga namerava koroški deželni glavar Haider izvesti jeseni.

Meni še, da bo izid referenduma za Koroško obvezujoč temelj za nadaljnja pogajanja o dodatnih dvojezičnih tablah na avstrijskem Koroškem.

Kako zaplete z dvojezičnimi krajevnimi napisi vidi predsednik edine samostojne stranke koroških Slovencev Enotne liste Vladimir Smrtnik si preberite tukaj.

Haider je napovedal, da bo o tem vprašanju odločalo večinsko prebivalstvo, čeprav je ustavnopravni strokovnjak Kristijan Funk referendum označil za protiustaven. Haider je takšna mnenja označil za "poskuse bojkota s psevdoznanstvenimi ekspertizami, ki ne bodo učinkovali", pravnim strokovnjakom pa je dejal, da so njihovi "ideološki nameni močnejši od znanstvene resnosti".

Druge stranke na avstrijskem Koroškem nasprotujejo referendumu o dodatnih dvojezičnih krajevnih tablah, Narodni svet koroških Slovencev pa je koroški deželni volilni urad pozval, naj zavrne izvedbo referenduma.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo