Haider se ne ozira na mnenje stroke. Foto: EPA
Haider se ne ozira na mnenje stroke. Foto: EPA

Referendum bi lahko ob podpori ljudske stranke (ÖVP) v koroški deželni vladi izvedli še pred 30. junijem (rok, ki ga je avstrijsko ustavno sodišče določilo za izpolnitev odločbe glede dvojezičnih krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi), v nasprotnem primeru pa ga namerava koroški deželni glavar Haider izvesti jeseni.

Kako zaplete z dvojezičnimi krajevnimi napisi vidi predsednik edine samostojne stranke koroških Slovencev Enotne liste Vladimir Smrtnik si preberite tukaj.

Haider je napovedal, da bo o tem vprašanju odločalo večinsko prebivalstvo, čeprav je ustavnopravni strokovnjak Kristijan Funk referendum označil za protiustaven. Haider je takšna mnenja označil za "poskuse bojkota s psevdoznanstvenimi ekspertizami, ki ne bodo učinkovali", pravnim strokovnjakom pa je dejal, da so njihovi "ideološki nameni močnejši od znanstvene resnosti".

Druge stranke na avstrijskem Koroškem nasprotujejo referendumu o dodatnih dvojezičnih krajevnih tablah, Narodni svet koroških Slovencev pa je koroški deželni volilni urad pozval, naj zavrne izvedbo referenduma.