Helikopter je moral blizu meje s Hrvaško zasilno pristati. Foto: MMC RTV SLO
Helikopter je moral blizu meje s Hrvaško zasilno pristati. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu za obrambo pravijo, da ob pristanku ni nastala materialna škoda. Posadka helikopterja cougar AS 532 AL je na območju Gorjancev izvajala načrtno usposabljanje v postopkih zunaj letaliških pristankov. Ko je posadka med poletom začutila vibracije na motorju, je pristala na bližnjem travniku, približno 500 metrov severno od državne meje s Hrvaško.

Helikopter, s katerim so leteli, je najsodobnejša različica super pume. Njegovo posadko sestavljajo pilota in tehnik letalec, poleg njih se lahko v potniško kabino namesti še 24 vojakov. Uporabljajo ga za prevoz vojakov in opreme, ob tem pa tudi za prevoz večjih tovorov, evakuacijo ranjencev in civilistov z ogroženih območij, reševanje na morju in v gorah, metanje padalcev, gašenje požarov in podobno.

Helikopter straži vojaška policija
Tiskovni predstavnik generalštaba SV-ja Simon Korez je povedal, da je helikopter trenutno še na mestu, kjer je pristal. Generalštab je po njegovih besedah že oblikoval posebno komisijo, ki mora raziskati vzroke za predčasni pristanek. Če bo komisija končala delo in ugotovila, da je let s helikopterjem varen, bo ta najverjetneje še danes odletel nazaj v bazo. V nasprotnem primeru bo helikopter ostal na mestu, kjer je, dokler ne bodo izpolnjeni pogoji za varen let nazaj. Do takrat pa bo helikopter stražila vojaška policija, je dodal Korez.

A. S.