Horvatu se očita klientelistično in koruptivno ravnanje pri izvajanju intervencijskega zakona za Pomurje. Foto: SD
Horvatu se očita klientelistično in koruptivno ravnanje pri izvajanju intervencijskega zakona za Pomurje. Foto: SD
Pomurje
Horvat ne namerava odstopiti do konca preiskave, je dejal. Foto: MMC RTV SLO

Če so me umaknili od izvajanja celotnega pomurskega zakona, pa je to čisto druga zgodba. V kabinet so me namreč prvenstveno povabili z namenom, da uspešno izpeljem zgodbo v Pomurju. Zato bo vlada morala premisliti tudi o tem, da me odstavi.

Andrej Horvat

S tem je Horvat izvzet iz neposrednega vplivanja na odločitve, ki so povezane s programom Pomurje 2015, še naprej pa bo opravljal naloge s področja regionalne politike, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Horvat je potrdil, da se je o tem s premierjem pogovarjal in da je razumel, da bo umaknjen zgolj od sodelovanja pri izvajanju programa Pomurje 2015, ki je le eden od ukrepov t. i. pomurskega zakona.

Horvat prav tako razume preklic pooblastila za vodenje projektne pisarne v Pomurju, kar je v začetku meseca storila ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan. Poudaril je, da ga je vlada imenovala tudi za vodjo medresorske komisije za Pomurje in Pokolpje, kjer je njegova naloga med drugim tudi skrb za gradnjo pomurskega vodovoda.

"Če so me umaknili z izvajanja celotnega pomurskega zakona, pa je čisto druga zgodba," je dejal Horvat in dodal, da so ga v kabinet povabili z namenom, da "uspešno izpelje zgodbo v Pomurju". "Zato bo vlada morala premisliti tudi o tem, da me odstavi," je dejal.

Komisija za preprečevanje korupcije preiskuje Horvatovo ravnanje
Komisija za preprečevanje korupcije je na podlagi zaprosila kabineta predsednika vlade in prijave začela postopek ugotavljanja navzkrižja interesov in drugih domnevnih nepravilnosti, ki so očitane Horvatu pri izvajanju programa Pomurje. Predlog komisije sicer premierja ni zavezoval.

Komisija je že zbrala informacije prijavitelja, pisna pojasnila Andreja Horvata, pridobila in preučila dodatno dokumentacijo in opravila razgovore z več osebami. Na podlagi zbranih podatkov komisija v kratkem času še ne bo mogla podati dokončnih ugotovitev, saj so predvidena nadaljnja opravila in dejanja. Na podlagi do zdaj zbranih podatkov komisija še ne more potrditi ali izključiti navzkrižja interesov oz. izpolnjevanja znakov korupcije, so zapisali v sporočilu komisije kabinetu. Ob tem so poudarili, da dozdajšnje aktivnosti sum navzkrižja interesov in nepravilnosti v zadevi krepijo, in dodali, da s tem ne prejudicirajo odgovornosti Horvata za morebitne nepravilnosti.

Umik predlagali, da bi preiskava lahko potekala neovirano
Premierju so tako predlagali, naj preuči možnost začasne dodelitve nalog, s katerimi se je v okviru projekta Pomurje ukvarjal Horvat, drugemu funkcionarju. Tak predlog se zdi komisiji utemeljen in primeren za odpravo korupcijskih tveganj, neoviran zaključek nadzora oziroma preiskave ter zagotovitev integritete in transparentnosti projekta. Komisija bo, takoj ko bo končala postopke, o zadevi obvestila premierja.

Horvatova vest "čista"
Horvat je dejal, da ne bo odstopil, dokler se preiskava ne konča in "stvari razčistijo". Trdi, da je njegova vest čista, če pa se bo izkazalo, da se moti in da je ravnal narobe, bo prevzel vso odgovornost.

Horvat od 2. marca ne vodi več pisarne v Pomurju
Horvat od 2. marca tudi ne vodi več projektne pisarne vlade v Pomurju. Pooblastilo za vodenje mu je preklicala ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan, ko je od Komisije za preprečevanje korupcije prejela poziv za posredovanje dodatne dokumentacije glede suma navzkrižja interesov pri dodeljevanju sredstev pomurski regiji. Horvat je imel za vodenje pisarne pooblastilo nekdanjega ministra Henrika Gjerkeša, ki je veljalo do 31. decembra 2012, a je Trobec Bučanova pooblastilo začasno preklicala.

Če so me umaknili od izvajanja celotnega pomurskega zakona, pa je to čisto druga zgodba. V kabinet so me namreč prvenstveno povabili z namenom, da uspešno izpeljem zgodbo v Pomurju. Zato bo vlada morala premisliti tudi o tem, da me odstavi.

Andrej Horvat