Foto: EPA
Foto: EPA

Na uradu za oskrbo in integracijo migrantov predvidevajo, da bodo pogodbe s ponudniki lahko sklenili v prihodnjem tednu, trenutno pa potekajo pogajanja z njimi. Na uradu so pojasnili še, da točni izračuni sredstev, ki jih bodo namenili za nastanitve, še niso mogoči.

Urad je javni poziv, s katerim je želel pridobiti informacijo o kandidatih, ki bi bili pripravljeni zagotoviti nastanitvene objekte za begunce iz Ukrajine, objavil na začetku marca. V pozivu je pisalo, da morajo ponudniki zagotoviti tudi možnost pranja oblačil in posteljnine. V vlogi pa so morali opredeliti tudi vse stroške. 153 pravnih subjektov izpolnjuje pogoje javnega poziva.

Begunce sprejemajo tudi slovenske družine, ponujajo se jim osnovna dela

Skupina 43 beguncev iz Ukrajine je medtem dopoldne prispela v Žalec, kjer so jih začasno nastanili v prostore škofijske Karitas iz Celja. Zdaj jim pomagajo izpolniti vloge za začasno zaščito, da bodo lahko dobili pravico do dela in izobraževanja otrok. Kot je povedal fotograf STA-ja Tamino Petelinšek, ki je prevoz organiziral, jim bodo na voljo osnovna dela.

Petelinška je pred približno dvema tednoma za fotografsko spremljanje humanitarne pomoči v Ukrajino angažirala ameriška katoliška zavarovalnica Knights of Columbus (Kolumbovi vitezi). S kolegom snemalcem sta šla do Lvova v Ukrajini, kjer sta ostala štiri dni in spoznala številne ukrajinske družine, ki so morale zaradi vojne zbežati od doma.

Ob povpraševanju, ali bi želel kdo od njih v Slovenijo in stopnjujočih se napadih v bližini begunskega centra v Lvovu, je željo po odhodu v Slovenijo do konca preteklega tedna izrazilo za en avtobus ljudi. Ti so se nato kot skupina organizirali in prišli do poljsko-ukrajinske meje, od koder pa je Petelinšek ob pomoči Kolumbovih vitezov in Karitasa organiziral njihov prevoz do Žalca.

"Tu lahko ostanejo teden ali dva, v tem času pa jim bomo pomagali najti dolgoročnejšo nastanitev," je povedal Petelinšek, ki je k pomoči pozval številne svoje prijatelje, ki so pripravljeni vzeti ukrajinske družine pod svojo streho. "Pri tem je pomembno, da gostitelj in begunci sklenejo neke vrste sporazum, ki varuje obe strani, če bi se morebiti pojavili kakšni konflikti, saj se ljudje ne poznajo," je ob tem opozoril.

Med odraslimi so ljudje različnih poklicev. "Imamo dve medicinski sestri, pa diplomirano biologinjo in psihologinjo. A ker ne znajo slovenskega jezika, se jim trenutno ponujajo malo plačana osnovna dela – čiščenje, zlaganje na police v trgovinah, nekaj del se odpira v bližnjih proizvodnih obratih. Medicinski sestri bosta dobili strežniško delo v domu upokojencev," je naštel Petelinšek. Je pa opozoril tudi, da so obrazci za izpolnjevanje vlog za začasno zaščito precej zoprni in beguncem povzročajo kar nekaj težav.

Iz Slovenije v Ukrajino tudi medicinski material in zdravila