Foto:
Foto:

Hrvaška je edina naslednica nekdanjega SFRJ-ja, ki sporazuma, podpisanega leta 2001 na Dunaju, še ni ratificirala, čeprav ga je takratni zunanji minister Tonino Picula podpisal.

Kdaj bo sabor odločal o ratifikaciji, še ni znano, se pa prihodnji teden začne seja parlamenta, na kateri naj bi bila ena osrednjih točk sprejetje proračuna za letos.

Sanader: Sabor mora ratificirati sporazum
"Ne glede na to, ali smo s sporazumom zadovoljni ali ne, dejstvo je, da ga je bivši zunanji minister Tonino Picula podpisal in da so ga vse naslednice nekdanjega SFRJ-ja ratificirale, zato bi bilo dobro, če to stori tudi sabor," je po seji vlade povedal hrvaški premier Ivo Sanader in dodal, da je škoda izgubljati čas, politično razpravo pa je treba pustiti za kak drug čas.

Žužul: Zavlačevanje škodi Hrvaški
Zunanji minister Miomir Žužul pa pravi, da nasledstveni sporazum ne more stopiti v veljavo, dokler ga ne bodo ratificirale vse naslednice. "Sporazuma ni več moč izboljševati, saj ni nikakršne možnosti za obnovitev pogajanj. Z zavlačevanjem ratifikacije pa si Hrvaška povzroča tako politično kot gmotno škodo."

Hrvaška sporazuma doslej ni hotela ratificirati, ker je želela razjasniti, kaj se je zgodilo s sredstvi Narodne banke Jugoslavije pri mešanih bankah v tujini, ki naj bi jih bilo po podatkih iz nasledstvenega sporazuma za 645 milijonov dolarjev, a se je kasneje izkazalo, da jih je le še za 56 milijonov dolarjev. Hrvaška vlada bo zato še naprej skušala ugotoviti, kam je šel ta denar.