Prvi izreki sožalja ob izgubi že prihajajo. Foto: EPA
Prvi izreki sožalja ob izgubi že prihajajo. Foto: EPA
Langtang Lirung
Gora, kjer je Humar opravil svoj zadnji vzpon. Foto: EPA

Kot je zapisal predsednik Türk, je bila zadnje dni vsa Slovenija v skrbeh za usodo našega velikega alpinista; do zadnjega smo upali, da bo reševanje uspelo.

"Tomaž nam ne bo ostal v spominu le kot vrhunski plezalec in izjemen športnik, ampak tudi kot človek s širokim nasmehom in človek z neustavljivo željo doseči nemogoče," je zapisal predsednik in dodal, da se je Tomaž - kot je sam poudaril - že zelo zgodaj odločil, da je njegova zgodba s stenami samo njegova in da njegovih poti ne bo določal nihče razen njega samega. "Žal se vedno ne izteče, kot bi želeli," je še zapisal.

Tudi v kabinetu premierja Pahorja so povedali, da je premier družini poslal sožalno brzojavko. Izrazom sožalja se je pridružil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je poslal sožalje svojcem in Planinski zvezi Slovenije.

SD izrazil pretresenost
Sožalje je izrekla tudi stranka Socialnih demokratov, kjer so zapisali, da so ob jutranji vesti, da so Humarja pod goro Langang Lirung našli mrtvega, globoko pretreseni.

"Tomaž Humar je veljal za enega najboljših alpinistov na svetu, ki je najraje užival svoje življenjske trenutke v gorah. Bil je zelo iskren človek in velik ambasador Republike Slovenije," so zapisali.

Kot je znano, so Humarja našli mrtvega na višini okoli 5600 metrov. Kaj natančno je bil vzrok smrti, še ni jasno, zelo verjetno pa je, da je alpinist umrl že v noči s ponedeljka na torek, po tistem, ko se je v ponedeljek zadnjič javil.