Obrambni minister očitke o zlorabi obveščevalne službe zavrača. Foto: BoBo
Obrambni minister očitke o zlorabi obveščevalne službe zavrača. Foto: BoBo

Poleg domnevne zlorabe vojaške obveščevalne službe (OVS) in nezakonite razrešitve poveljnika Škerbinca obrambnemu ministru v SDS-u očitajo tudi laži in zavajanje, je povedal poslanec Žan Mahnič, ki je tudi podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Očitke so po Mahničevih besedah strnili v štiri točke. Očitajo mu odgovornost za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitev zakonskih pooblastil zaradi zlorabe OVS-a ter odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi s členom 98 a zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. členom zakona o službi v Slovenski vojski zaradi nezakonite razrešitve Škerbinca. Ministru v SDS-u očitajo še odgovornost za prekoračitev pristojnosti, zavajanja, laganja poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Nazadnje mu očitajo še dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe, je pojasnil Mahnič.

Šarec Erjavčeva pojasnila ocenjuje kot ustrezna

Premier Marjan Šarec je poročilo Erjavca o razrešitvi Škerbinca in ministrov odziv na sklepe parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb označil kot ustrezna. Kot so pojasnili v kabinetu premierja, je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja. Šarec je tako prepričan, "da bo minister znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije".

Kot je poudaril premier, na podlagi poročil v Erjavčevem ravnanju ne vidi ničesar spornega. "Minister je ravnal zakonito. Tudi to pripisujem predvolilnemu času," je Šarec dodal v izjavi za medije ob robu akademije ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnem dnevu medicinskih sester.

OVS naznanil Mahniča zaradi izdaje tajnih podatkov

Medtem je vojaška obveščevalna služba (OVS) policiji naznanila poslanca SDS-a in podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb policiji Žana Mahniča, saj mu očitajo kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Podrobnosti na ministrstvu niso navedli, na vprašanje o tem, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji Knovsa v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedel pri preiskavi ravnanj Škerbinca, so navedli le, da je "v navedeni zadevi OVS ravnal po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. V konkretnem primeru OVS ni pristojen za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestil policijo in ji zadevo predal v nadaljnji postopek."

Mahnič je v odzivu na novico, da ga je OVS naznanil policiji, zatrdil, da tajnih podatkov ni izdal. Kot je dejal, ga čudi, da OVS in njen direktor Dejan Matijevič nimata toliko poguma, da bi proti njemu podala kazensko ovadbo zaradi izdaje tajnih podatkov, pač pa sta ga naznanila policiji.

"Vse, kar sem povedal, sem povedal na podlagi pooblastila, ki mi ga je dala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb," je dejal Mahnič. Vojaška obveščevalna služba proti njemu ni podala kazenske ovadbe zaradi izdaje tajnih podatkov, ker po njegovem mnenju niso prepričani, ali gre za izdajo tajnih podatkov. "V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki se je izkazala za krivo," je pristavil.

Na Twitterju se je medtem odzval predsednik Knovsa in predsednik NSi-ja Matej Tonin in podpredsedniku Mahniču stopil v bran. "Za resne institucije v demokratični in pravni državi je nespodobno, da preganjajo nadzornika, ki pri zakonitem nadzoru ugotovi nepravilnosti in jih predstavi javnosti. Kako naj bi torej Knovs vršil učinkovit civilni nadzor, če nepravilnosti ne sme javno predstaviti," sprašuje Tonin.

Na družabnem omrežju Twitter se je odzval tudi prvak SDS-a Janez Janša. Med drugim je navedel, da je Erjavec najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, "sedaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru". Ne bo šlo, je zapisal Janša.

Šarec se v izjavi za medije glede naznanitve Mahniča policiji ni želel opredeljevati. "Gre za strokovne zadeve, tako da se kot predsednik vlade v to ne morem vmešavati," je povedal.

Erjavec meni, da je interpelacija neutemeljena

Poslanska skupina SDS-a je interpelacijo, ki jo je vložila brez sodelovanja drugih strank, sicer napovedala že na začetku tedna. Erjavec je v sredo premierju Šarcu posredoval poročilo v povezavi z očitki pri razrešitvi poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca in pojasnila glede sklepov Komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Ta Erjavcu očita nezakonito ravnanje in zlorabo OVS-ja, ko mu je naročil, naj preveri informacije, da naj bi Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Ermenčeve. OVS je zaslišal 25 vojakov.

Erjavec je v odzivu na napoved interpelacije ocenil, da je ta neutemeljena in brez pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja v Slovenski vojski in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj ni ravnal nezakonito. Tako je zavrnil tudi očitke v povezavi z razrešitvijo Škerbinca, saj je 5. aprila to storil na predlog Ermenčeve. "Od obstoja SV, vselej so imenovali in razrešili poveljnike poveljstva sil brez obrazložitve," je poudaril in dodal, da je bil tudi Škerbinc imenovan ter razrešen brez obrazložitve.

SDS vložil interpelacijo zoper Erjavca
Erjavec prvi interpelirani minister te vlade
SDS vložil interpelacijo zoper Karla Erjavca