Občine bodo dobile državno pomoč pri kritju stroškov intervencij. Foto: BoBo
Občine bodo dobile državno pomoč pri kritju stroškov intervencij. Foto: BoBo

Vlade je odločila, da ministrstvo za finance iz proračunskih rezerv zagotovi sredstva za pokritje nujnih intervencijskih stroškov. Ministrstvo za obrambo bo prejelo 936.000 evrov, ministrstvo za kmetijstvo in okolje bo za interventna dela na vodotokih dobilo do 4,7 milijona evrov, ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa za dela na infrastrukturi do štiri milijone evrov.

RTV Slovenija bo v četrtek, 22. novembra 2012, organizirala dobrodelno akcijo Stopimo skupaj – Poplave 2012, v kateri bomo v vseh naših medijih (televizija, radio, splet in regionalni programi) zbirali denarna sredstva za vse, ki so bili prizadeti v preteklih poplavah. V ta namen bo ves dan (od 7. do 24. ure) deloval klicni center, v katerem bodo prostovoljci sprejemali klice tistih, ki bi radi nekaj svojih sredstev namenili pomoči potrebnim.

Poročilo vlade sicer obravnava intervencijske stroške v 103 občinah. Sodeč po poročilu so intervencijski stroški znašali 21,7 milijona evrov. Vlade je zato sklenila, da bodo občine dobile povrnjeno razliko med višino občinske proračunske rezerve in dejanskimi interventnimi stroški. Kakšen bo ta znesek, še ne vedo, je dejal minister za obrambo Aleš Hojs.
Vladni sklep tudi določa, da bodo stroške Slovenske vojske, policije ter uprave za zaščito in reševanje pri interveniranju v poplavah, ki so po ministrovih besedah znašali okoli 150.000 evrov, krila posamezna ministrstva.