Stopimo skupaj. Ta četrtek na RTV SLO. Foto:
Stopimo skupaj. Ta četrtek na RTV SLO. Foto:

Po vsaki taki ujmi se sprašujemo, koliko manj škode bi bilo, če bi bili nanje bolje pripravljeni. Kar 1.200 poplavnih območij imamo v Sloveniji, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje pa je ta teden pripravilo seznam 58 območij, na katerih bi ob poplavah nastala največja škoda in bi jih zato morali urejati prednostno.

58 poplavno najbolj nevarnih območij obsega 46 kvadratnih kilometrov. Na njih živi 130 tisoč prebivalcev - največ na jugu Ljubljane in v Celju. Nevarnosti vodne ujme je izpostavljeno 23 tisoč stavb, 500 državnih kulturnih spomenikov in 17 tisoč poslovnih objektov, kjer dela 83 tisoč ljudi. Poplave bi največjo okoljsko škodo povzročile v 6 gospodarskih družbah - med njimi so skladišče blagovnih rezerv Ortnek, papirnica Vevče in Farma Ihan.
RTV Slovenija se zaveda svoje družbene odgovornosti in solidarnosti, zato smo v preteklih letih organizirali ali sodelovali pri številnih dobrodelnih akcijah, v katerih so se zbirala sredstva za tiste, ki so jih v danem trenutku najbolj potrebovali. Za vse, ki so bili prizadeti v preteklih poplavah, bomo v četrtek, 22. 11. 2012, organizirali dobrodelno akcijo Stopimo skupaj – Poplave 2012. Ves dan bomo v medijih RTV Slovenija (televizija, radio, splet in regionalni programi) zbirali sredstva za tiste, ki so jih nedavne poplave najbolj prizadele.

Andreja Lešnik

STOPIMO SKUPAJ – POPLAVE 2012
Začetek akcije bo v četrtek, 22. 11. 2012, ob 7. uri v Drugi jutranji kroniki na Radiu Slovenija. Istočasno bomo informacije o akciji objavljali na spletnem portalu www.rtvslo.si ter na družbenih omrežjih (facebook.com/RTV.SLOVENIJA in @RTV_slovenija). Tu bodo gledalci, poslušalci in spletni uporabniki dobili osnovne podatke o akciji, namenu zbiranja sredstev in informacije o telefonski številki, ki bo na voljo za vse, ki želijo prispevati finančna sredstva.

Programske vsebine na Televiziji Slovenija, ki bodo tako ali drugače povezane z nedavnimi poplavami, škodo, nastalo v teh poplavah, in informacijami o poteku sanacije, bodo vključene tudi v oddajo Dobro jutro, prav tako pa bo četrtkova oddaja Dobra ura prilagojena tej tematiki. Na Radiu Slovenija bodo na akcijo opozarjali v informativnih oddajah, enako bodo prilagojene akciji programske vsebine. Dopoldne se bomo na 1. Programu Radia Slovenija s pomočjo radijskih dopisnikov na terenu posvetili vsem razsežnostim poplav: predstavili bomo zgodbe tistih, ki so bili najbolj prizadeti, govorili o škodi, o protipoplavni zaščiti, o zavarovanju. Akciji se bosta pridružila tudi oba regionalna RTV-centra v Kopru in Mariboru. Na Televiziji Koper bomo redno oddajo Izostritev prilagodili omenjeni tematiki, prav tako pa bodo o akciji spregovorili v Primorski kroniki. V radijskem programu za italijansko narodno skupnost bomo obveščali in opozarjali na akcijo Stopimo skupaj – Poplave 2012 v naših rednih informativnih in kontaktnih oddajah.

Osrednji dogodek bo posebna oddaja, ki bo v živo od 20. ure potekala v studiu 1, gledalci, poslušalci in uporabniki spleta pa jo bodo lahko spremljali na 1. programu TV Slovenija, 1. programu RA Slovenija, TV Maribor, Radiu Maribor in Radiu Koper ter na spletnem mestu rtvslo.si.

V oddaji bo nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija s Tinkaro Kovač, Nušo Derenda, Darjo Švajger, Eroiko, Janom Plestenjakom, ansamblom Franca Miheliča, otroškim pevskim zborom RTV SLO in drugimi zvenečimi imeni slovenske glasbe. Dirigenta bosta Simon Krečič in Patrik Greblo. Poleg glasbenega dela bodo oddajo sestavljali tudi prispevki, ki jih bodo pripravili kolegi iz dopisniške mreže iz celotne Slovenije ter studijski pogovori z ljudmi, ki so sodelovali pri reševanju ljudi, živali, premoženja (gasilci, prostovoljci …).

Voditelji osrednje oddaje bodo Slavko Bobovnik, Jasmina Jamnik in Jelena Aščić. Akcija se bo zaključila z večerno informativno oddajo Odmevi.
V okviru akcije Stopimo skupaj – Poplave 2012, ki jo organiziramo na RTV Slovenija, bo mogoče finančna sredstva nakazati tudi prek pošiljanja SMS-donacije.

KAKO LAHKO POMAGAM?
Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo POPLAVE5 na številko 1919.
Pošiljatelj v odgovor prejme naslednje besedilo: "Iskrena hvala za vaš prispevek za pomoč prebivalcem zaradi poplav. Rdeči križ Slovenije."

S pošiljanjem enega SMS-a pošiljatelj nameni 5 evrov pomoči.
Sredstva boste v četrtek od 7. ure zjutraj lahko donirali tudi s klicem na telefonsko številko klicnega centra 01 472 00 11.

***
V imenu RTV Slovenija in tistih, ki so jih poplave prizadele, se vam iskreno zahvaljujemo.

Dobrodelna akcija RTV Slovenija
V Sloveniji prek 1.000 poplavnih območij
Dobrodelna akcija RTV Slovenija
V Sloveniji prek 1.000 poplavnih območij