Drago Isajlovič pravi, da ne prenese več pritiska. Foto: Finance
Drago Isajlovič pravi, da ne prenese več pritiska. Foto: Finance
Isajlovič odstopil z mesta ministrovega svetovalca
Križanič: Isajlovič ostaja

Spletni portal delo.si poroča, da je Isajlovič novinarjem dejal, da ima dovolj pritiskov, zato nepreklicno odstopa.

Še po seji vlade pa je minister za finance Franc Križanič dejal, da se je odločil, da Draga Isajloviča obdrži v kabinetu, česar pa premier Borut Pahor ni odobraval in je razmišljal celo o zamenjavi ministra.

Včeraj sta se Križanič in Isajlovič sešla. Isajlovič za MMC o sestanku z njim ni želel govoriti, minister pa je povedal le, da sta se pogovarjala o njegovem delu. "Odločil sem se, da ga imam v kabinetu. Do zdaj še nisem slišal nobene pritožbe od ljudi, s katerimi dela. Tudi rezultate ima dobre, pa dela v zelo težkih časih," je povedal in dodal, da odločitve ni spremenil.

Za včeraj je bil dogovorjen tudi sestanek med ministrom in premierjem Borutom Pahorjem, a se ga Križanič ni mogel udeležiti, saj naj bi njegovo letalo po poročanju medijev prepozno priletelo iz Mehike. Pahor je glede tega izrazil nezadovoljstvo, med drugim se je vprašal tudi, kdo je uradnik, ki z ministrstvom sodeluje zaradi zaupanja ministra, zdaj pa se ne želi posloviti, čeprav ne uživa zaupanja predsednika vlade.

Miran Potrč, SD, pa je kot Križaničev strankarski kolega za MMC dejal, da je v njihovem interesu, da se spor med ministrom in premierjem reši v dogovoru oziroma v korist vlade in normalnega delovanja.

Za več informacij, tudi glede tega, da naj bi se več bank in podjetij pritoževalo, da Isajlovič skuša nanje vplivati na nedopusten način, smo se obrnili tudi na ministrstvo za finance. Odgovor še pričakujemo.

Sindikat Neodvisnost Isajloviča prijavil inšpektorju za delo
V sindikatu Neodvisnost medtem menijo, da Isajlovič na ministrstvu opravlja delo, ki ni v skladu z veljavno zakonodajo, zato inšpektorju za delo predlagajo, da na ministrstvu za finance opravi izreden inšpekcijski nadzor, in sicer brez predhodnega obvestila.

Križanič je namreč z Isajlovičem kot svojim svetovalcem sklenil podjemno pogodbo, a v sindikatu pravijo, da obligacijski zakonik opredeljuje podjemno pogodbo kot pogodbo, s katero se podjemnik zavezuje opraviti točno določeno delo. Iz medijev pa je razbrati nasprotno, da Isajlovič "po nalogu ministra preučuje različna vprašanja, sodeluje v raznih delovnih skupinah ..." opozarjajo v sindikatu.

Inšpektorat bi zato moral pridobiti Isajlovičevo pogodbo, če je kršena zakonodaja, pa naj ustrezno ukrepa, pravijo v sindikatu. Prav tako bi moral inšpektor po njihovem preveriti, ali je bila potreba po sklenitvi podjemne pogodbe sporočena na zavod za zaposlovanje in ali so zavod o sklenitvi pogodbe obvestili.

Premierju Pahorju je že lani uspelo preprečiti, da bi Križanič Isajloviča zaposlil na finančnem ministrstvu, zatem pa ga je minister zaposlil pogodbeno.

Isajlovič odstopil z mesta ministrovega svetovalca
Križanič: Isajlovič ostaja