Po Pahorjevem mnenju je Isajlovičevo ravnanje nedopustno. Foto:
Po Pahorjevem mnenju je Isajlovičevo ravnanje nedopustno. Foto:
Aretacija Janeza Janše
Isajlovič je leta 1988 kot član SDV-ja sodeloval pri aretaciji Janše. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah predsednika vlade Boruta Pahorja pri zapletih glede svetovalca finančnega ministra Franca Križaniča Dragana Isajloviča ne gre več za osebni spor, ampak za stvarno težavo. Pahor je pojasnil, da dobiva občutek, da neki uradnik, ki je del kvote zaupanja v tej vladi, postavlja njega in ministra v položaj talca.

"Ko predsednik vlade reče, da ne želi več sodelovati z njim, sam pa preprosto ne ugotovi, da se je iztekel čas sodelovanja, se vprašam, zakaj," je dejal premier medijem po koncu poslanskih vprašanj in dodal, da Isajlovič ni uradnik, "ki bi bil sistematiziran, če bi bil, bi bilo nedopustno moje ravnanje".

Pahor se je vprašal, kdo si lahko privošči, da počne nekaj v imenu finančnega ministra in slovenske vlade oz. meni, da mora nadaljevati svoje delo, čeprav je izgubil zaupanje premierja. Pojasnil je, da je sklenil javno govoriti o tem vprašanju zato, ker sta bila s Križaničem že dogovorjena za prekinitev sodelovanja z Isajlovičem.

"Zaskrbelo me je, ker je Križanič dejal, da Isajlovič noče oditi, zato tudi ne more izpolniti svoje obljube o odhodu Isajloviča," je pojasnil. Dodal je, da se je za Isajlovičev odhod odločil zaradi skrajnega nezaupanja večine poslovne skupnosti v Sloveniji do vloge in mandata Križaničevega svetovalca. "To je zame kot predsednika vlade problem, ker želim imeti odkrite in zaupljive odnose s poslovno skupnostjo," je še dejal Pahor.

Pahor od Križaniča pričakuje, da bo pogodbo z osebnim svetovalcem Isajlovičem prekinil. Križanič mu je odgovoril, da ima pravico, da si sam izbira svoje najožje sodelavce, ki jim zaupa, premier pa je pozneje pojasnil, da ima tudi sam pravico izbirati svoje sodelavce, kar so mnogi razumeli kot namig, da bi lahko zamenjal Križaniča. Premier je že na začetku nasprotoval Križaničevi želji, da se Isajloviča zaposli na ministrstvu, kar je minister Križanič rešil tako, da ga je najel za osebnega svetovalca.

Isajlovič je javnosti najbolj znan kot človek, ki je leta 1988 sodeloval pri aretaciji Janeza Janše, prav tako pa ni skrivnost, da je bil sodelavec Službe državne varnosti, nekdanje politične policije v prejšnjem režimu. Prav zato Isajlovičevemu sodelovanju v vladi odločno nasprotujejo v SDS-u.