Z rebalansom naj bi kulturno ministrstvo dobilo 199 milijonov evrov, v letu 2012 pa 202 milijona evrov, je povedala Širca. Foto: BoBo
Z rebalansom naj bi kulturno ministrstvo dobilo 199 milijonov evrov, v letu 2012 pa 202 milijona evrov, je povedala Širca. Foto: BoBo
Majda Širca
Majda Širca je zadovoljna z dosežki svojega mandata. Foto: BoBo

Ministrica za kulturo v odhodu Majda Širca je pri predstavitvi dosežkov mandata med drugim izpostavila, da so uspeli v času njenega ministrovanja doseči "odstotek za anale" oz. 0,58 odstotka bruto domačega proizvoda (204 milijone evrov v letu 2009) za kulturo.
Z rebalansom naj bi kulturno ministrstvo dobilo 199 milijonov evrov, v letu 2012 pa 202 milijona evrov, je povedala Širca. O krnitvi sredstev v okviru rebalansa je pojasnila, da so z zmanjšanjem odvzema sredstev uspeli ohraniti določene projekte, spremenila pa se bo dinamika njihovega izvajanja.

Poudarila je, da bi bila s predvidenim odvzemom sredstev v višini 38 milijonov evrov lahko okrnjena Evropska prestolnica kulture, za katero je država že zagotovila 15 milijonov evrov. Poleg tega bi bilo ogroženo tudi delovanje nekaterih zavodov in neprofitnih organizacij.
Sporazum podpisan, sen bo uresničen
"Uresničil se je tudi sen dolgoletnih poosamosvojitvenih teženj nevladnih organizacij, in sicer ustanovljen je bil zavod Center za sodobne plesne umetnosti. Z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem pa sva že podpisala sporazuma. Za zdaj bo v domu Španski borci, pozneje pa morda na samostojni lokaciji," je pojasnila Širca.
Na vprašanje MMC-ja, kdo bo tista "srečna oseba", za katero Širca dela omenjeni center, je odgovoril državni sekretar Stojan Pelko. "Ne razumem, da je prva misel pri nečem novem, da se nekomu 'rihta' službo. Nobena skrivnost ni, da je pri vzpostavitvi pogojev za plesni center v zadnjem času, ko je bilo treba zgostiti vse sile stroke, infrastrukture in financ, sodeloval Igor Teršar.
Gospod Teršar bo s to institucijo naredil to, kar je zapisano v nacionalnem programu za kulturo in kar se je izkristaliziralo skozi javno debato. Javni zavod bo začel z enim vršilcem dolžnosti, da bo lahko zgostil dosedanje energije in številnim naporom nevladnikov dal nacionalno okrilje,"
je pojasnil Pelko. Širca je še dodala, da v primeru rezov v proračunu ta projekt in tudi številni drugi ne bodo uresničeni.
Umaknili apetite po golfu
Med dosežki svojega mandata je omenila še projekte, kot so Svetovna prestolnica knjige, muzej arhitekture in oblikovanja, kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, Slovenski filmski center ...
Kulturno ministrstvo je v tekočem mandatu uspelo razglasiti kraško kulturno krajino v Lipici za kulturni spomenik in preprečiti divje gradnje na Krasu, pravi odhajajoča ministrica. Poleg tega so iz Lipice umaknili tudi "apetite za golf".
Obžalovanja ostajajo
Širca se je dotaknila tudi neuspehov, kjer vidi predvsem vrnitev Blejskega otoka Cerkvi. "Verjamem, da je prav, da bo sodišče v prihodnosti spoznalo za ničnega sporazum o Blejskem otoku," je dejala.
Kljub odločni zavrnitvi zakona o RTV-ju na referendumu meni, da je bil zakon pred časom. "Zakon se je uprl politizaciji, zagotovil je transparentnost in operativnost edinega javnega medija. Smo tudi edina država na svetu, ki omogoča dostop do vsega arhivskega gradiva, četudi na škodo ljudi," je dodala.