Po burnih parlamentarnih kolobocijah je zakon le začel veljati. Foto: BoBo
Po burnih parlamentarnih kolobocijah je zakon le začel veljati. Foto: BoBo

Od danes tako istospolni par ne registrira istospolne partnerske skupnosti, ampak sklene partnersko zvezo, to pa bo mogoče skleniti enako svečano kot zakonsko zvezo, tudi zunaj uradnih prostorov in v navzočnosti prič, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk.

Partnerja, ki imata še registrirano istospolno skupnost, lahko do 24. avgusta pred matičarjem izjavita, da želita preoblikovanje v partnersko zvezo. Četudi te izjave ne bo, bo po šestih mesecih od začetka uporabe zakona to preoblikovanje samodejno.

Odslej sta istospolna partnerja tako razumljena kot ožja družinska člana in sta med drugim upravičena do zdravstvenega zavarovanja po partnerju, odsotnosti z dela in nadomestila zaradi nege ožjega družinskega člana, odškodnine za smrt ali hujšo invalidnost partnerja, imela pa bosta tudi pravico do vdovske pokojnine. Širijo se tudi obveznosti, tako da je odslej ena od dolžnosti preživljanje mladoletnega otroka partnerja, so zapisali na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Prizadevali si bodo za širšo sprejetost
Z zakonom o partnerski zvezi so istospolni pari prav tako pridobili enakopravno socialno varstvo. Ena izmed pomembnejših novosti, ki jo prinaša zakon, je opredelitev nesklenjene partnerske zveze kot dalj časa trajajoče življenjske skupnosti dveh žensk ali dveh moških, ki nista sklenila partnerske zveze in pri katerih ni razlogov, da bi bila partnerska zveza med njima neveljavna. Predstavnica društva Legebitra Lana Gobec je pojasnila, da so bile takšne skupnosti doslej brez vsakršne pravne zaščite.

Novi zakon je korak naprej za izenačitev pravic istospolnih in raznospolnih parov, a med njimi še vedno dela razlike. V Legebitri si bodo še naprej prizadevali za izenačitev pravic, predvsem z nadaljnjim ozaveščanjem ljudi, saj menijo, da je zakonodaja le eno od pomembnih področij, sami pa želijo doseči predvsem širšo sprejetost lezbijk, gejev, biseksualcev in transspolnih oseb, je še poudarila Gobčeva.