Po Klaričevih besedah prihodki in odhodki letos ostajajo usklajeni, tako da primanjkljaja zavod v letošnjem letu ne načrtuje in tudi zadolževal se ne bo. Foto: BoBo
Po Klaričevih besedah prihodki in odhodki letos ostajajo usklajeni, tako da primanjkljaja zavod v letošnjem letu ne načrtuje in tudi zadolževal se ne bo. Foto: BoBo

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je obravnaval rebalans finančnega načrta zavoda za letošnje leto. Načrtovani prihodki in odhodki se z njim s predvidenih 4,87 milijarde povečujejo na 4,95 milijarde evrov, je pojasnil finančni direktor zavoda David Klarič.

Dodal je, da finančni načrt zavoda z rebalansom ne pričakuje ne presežka ne primanjkljaja, prav tako pa se ne načrtuje zadolževanje. Poudaril je še, da je spremenjen finančni načrt usklajen z ministrstvom za delo, družine in socialne zadeve, z ministrstvom za finance in z rebalansom državnega proračuna.

Spremenjene razmere, več upokojencev
Med razlogi za rebalans je Klarič omenil povečanje odhodkov zaradi spremembe zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki Zpizu nalaga plačevanje državnih pokojnin in varstvenih dodatkov celo letošnje leto in ne samo do 1. junija, kot je bilo to predvideno pred spremembo zakona. Te socialne pravice se bodo namreč na center za socialno delo prenesle s prihodnjim letom.

Prav tako so se bistveno spremenili tudi makroekonomski kazalniki, zaradi pričakovane uveljavitve pokojninske reforme, ki je bila sicer junija na referendumu zavrnjena, pa se je letos povečalo število upravičencev, je dodal.

Več sredstev bo iz proračuna
V pokojninsko blagajno se bo hkrati steklo manj prihodkov iz prispevkov, zato so načrtovali več sredstev iz državnega proračuna. So pa višji prispevki od samozaposlenih, kar je po Klaričevih besedah verjetno posledica državnih subvencij samozaposlenim.

Prispevki za socialno varnost v rebalansu sicer znašajo slabih 3,38 milijarde evrov, kar je okoli 43,9 milijona manj od načrtovanih. Da bodo prihodki usklajeni z odhodki, pa bodo iz državnega proračuna in iz sredstev proračuna EU-ja prejeli okoli 111,7 milijona evrov več od načrtovanih, kar skupaj pomeni dobre 1,54 milijarde evrov.

Vse več je upokojencev, vse manj delovno aktivnih
Razpravljavci so na seji opozorili, da se transferni prihodki iz leta v leto povečujejo in da je vse več starostnih upokojencev, število delovno aktivnih pa se vsa zadnja leta zmanjšuje.

Finančni načrt Zpiza za leto 2011, načrtovan konec leta 2009, je prihodke in odhodke predvideval v višini pet milijard evrov, lani decembra pa so ga znižali na 4,87 milijarde evrov. Z rebalansom se tako načrt vnovič zvišuje za 80 milijonov evrov, na 4,95 milijarde evrov.