Foto: BoBo/MMC RTV SLO
Foto: BoBo/MMC RTV SLO

Predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek je povedala, da se je komisiji na podlagi pridobljene dokumentacije izrisal sum, da naj bi v času kampanje pred parlamentarnimi volitvami nekatera občinska podjetja iz občin, ki jih vodijo župani iz vrst SDS-a, načrtno financirala podjetja, ki so predmet preiskave.

Zato je preiskovalna komisija občine, občinska podjetja in druge državne organe prosila za pogodbe, povezane s temi posli. Ob tem sumijo, da so občine financirale politično kampanjo konkretne stranke, zato so za pričo povabili še enega župana in direktorja enega od občinskih podjetij, ki je bil tudi na listi te stranke, je dejala.

Med priče je preiskovalna komisija imenovala tudi Janeza Magyarja, saj je bil v času letošnjih državnozborskih volitev župan občine Lendava. Občina je v tem času tudi nakazovala sredstva podjetju Nova obzorja, je opozorila predsednica preiskovalne komisije. Magyar in njegov poslanski kolega Žan Mahnič sta bila oba člana preiskovalne komisije, s tem, ko sta bila danes imenovana med priče, sta bila iz dela preiskovalne komisije izločena. Zato bo predsednica komisije poslanski skupini SDS-a predlagala, naj preiskovalno komisijo dopolni s člani, ki niso v konfliktu interesov, kot ga določa 3. člen zakona o parlamentarni preiskovalni komisiji. Dodala je, da je člane že na ustanovni seji preiskovalne komisije pozvala, naj se izrečejo, ali so v kakršnem koli konfliktu interesov s temeljem preiskave in ali bi lahko bili imenovani za priče.

Za priči pred preiskovalno komisijo imenovana tudi Mahnič in Magyar

Mahnič o tem, da ima le pet delnic

Temu je v svoji izjavi za medije oporekal poslanec SDS-a Žan Mahnič, ki trdi, da glede na zapisano v tem členu zakona ni v nobenem konfliktu interesov. Prav tako je citiral odločbo ustavnega sodišča o tem, da ta določila niso v skladu z zakonom. Državni zbor sicer kljub tej odločbi ustavnega sodišča še ni sprejel popravkov zakona.

"Poleti sem slišal, da je Mojca Šetinc Pašek zelo nejevoljna, ker sem bil imenovan v komisijo, in da se išče način, kako se me znebiti," je zatrjeval Mahnič. Pravi, da so ga izločili, ker ima v lasti pet delnic, kar je 0,03 odstotka lastništva v družbi NTV24.si. "Za priče so določili poslance SDS-a, ki smo glasni in smo trn v peti njenemu nezakonitemu vodenju komisije. Menim, da je to nedopustno, na naši strani pa je tudi odločba ustavnega sodišča. Če so pravne možnosti za pritožbo, se bom na odločitev tudi pritožil," je napovedal.

Prepričan je, da želijo v komisiji priti do bančnih računov gospodarskih družb Nova24TV in Nova obzorja, ki nimajo nobene zveze z državo, in da preiskovalna komisija ne razpolaga s konkretnimi obtožbami na račun stranke SDS, zato se gre t. i. fishing, torej neciljno iskanje obremenjujočih informacij.

NSi bi lahko iz te preiskovalne komisije izstopil

Član preiskovalne komisije iz kvote NSi-ja Aleksander Reberšek je kritiziral glasovanje koalicijske večine na preiskovalni komisiji, na podlagi katerega sta bila dva člana s sklepom imenovana za priči. "Menimo, da gre za nedemokratično rešitev, ki sem ji tudi sam osebno nasprotoval," je dejal. Na naslednji seji poslanske skupine NSi-ja bo zato predlagal, da iz preiskovalne komisije izstopijo.

Predsednica komisije Šetinc Pašek je sicer pojasnila, da je trenutno najbolj v ospredju financiranje stranke SDS, če pa se bo izkazalo, da so v sumljive načine financiranja vpete tudi drugi stranke, se bo preiskava razširila še nanje. Šetinc Pašek ob tem meni, da je financiranje strank zakonsko slabo urejeno, "da so se politične stranke prisiljene na tak čuden način financirati". Kot pravi, je cilj preiskovalne komisije na koncu spremeniti zakonodajo.

Med ustanavljanjem preiskovalne komisije v DZ-ju je Mahnič sicer predlagal, da bi se njena pristojnost širila tudi na portal Necenzurirano in Gibanje Svoboda, vendar so mu na zadnji seji preiskovalne komisije pojasnili, da bi bilo nehigienično, če bi Šetinc Pašek preiskovala lastno stranko. Zato so SDS-u predlagali, naj ustanovijo svojo preiskovalno komisijo.

Iz preiskovalne komisije izključena dva člana

SDS pripravlja svojo preiskovalno komisijo, kaj bo storil NSi?

Poslanec NSi-ja Reberšek je nakazal, da bi NSi lahko dodal poslanske podpise stranki SDS za ustanovitev nove preiskovalne komisije. Vendar to pogojuje s tem, da SDS imenuje svoje člane v komisijo za nadzor javnih financ in v komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. "Takoj ko bodo to storili, bomo mi prispevali svoje podpise," je sklenil Reberšek.

Da pripravljajo novo preiskovalno komisijo, je napovedal tudi Žan Mahnič. Preiskali naj bi "odgovornost nosilcev funkcij, kako je lahko prišlo do koncentracije lastništva medijev v rokah Martina Odlazka, financiranje podjetja Vesne Vuković in morebitno stekanje denarja v Gibanje Svoboda".

Sodelovanje bodo po njegovih besedah ponudili tudi NSi-ju. Ker v NSi-ju torej sodelovanje pogojujejo z delovanjem v dveh drugih komisijah, kjer ima večino opozicija, a SDS še ni imenoval svojih članov, je Mahnič dejal, da bosta po njegovih informacijah KNOVS in KNJF ustanovljena v kratkem – "ta ali prihodnji teden". Ali tudi s člani iz SDS-a, ni jasno odgovoril: "Zagotovljena bo opozicijska večina v teh dveh komisijah. NSi se je verjetno s koalicijo dogovoril, da se je število članov zmanjšalo z devet na sedem – štirje iz opozicije in trije iz koalicije."