Karavana izbrisanih je svojo pot začela v ponedeljek v Ljubljani, pot pa nadaljevala proti Trstu in obiskala francoski parlament v Parizu. Foto: RTV SLO
Karavana izbrisanih je svojo pot začela v ponedeljek v Ljubljani, pot pa nadaljevala proti Trstu in obiskala francoski parlament v Parizu. Foto: RTV SLO
Izbrisani v Bruslju

Skupina izbrisanih je komisarju za pravosodje, varnost in svobodo Frattiniju predala kopijo vloge na Evropskem sodišču za človekove pravice. Ker gre za zapleteno vprašanje, bodo dokument v Frattinijevem uradu podrobno preučili.

Namen potovanja izbrisanih v Bruselj je, da opozorijo nase in v Bruslju zahtevajo vrnitev pravic, za katere so bili oškodovani, je pojasnil predstavnik skupine izbrisanih Aleksandar Todorović. Izbrisani so se udeležili tudi razprave, ki jo je pripravila skupina Evropske združene levice v Evropskem parlamentu.

Koalicija levice: Problem naj bo rešen pred slovenskim predsedovanjem EU-ju
Predstavniki koalicije levice so poudarili, da bi se problem izbrisanih moral rešiti preden Slovenija prevzame predsedovanje EU-ju. Slovenski evroposlanec Miha Brejc je pojasnil, da je slovenska vlada v primeru izbrisanih pripravila rešitev tega vprašanja z ustavnim zakonom, ki bi celovito odpravil vse težave in dvome, ki se pojavljajo, a opozicija, ki je 12 let neuspešno reševala ta problem, zdaj zavira sprejetje ustavnega zakona, prizadevanja za rešitev odprtih vprašanj pa se nadaljujejo.

Todorović je na tiskovni konferenci v Evropskem parlametu dejal, da je trditev, da vlada rešuje problem, navadna laž. Dela se obvoz okrog ustavnega sodišča, ki nam je dalo prav, je dodal Todorović.

Poslanec Evropske združene levice in zelene nordijske levice Guisto Catania pa je pojasnil, da pri tem ne gre za kampanjo proti slovenski vladi, temveč je to opozorilo na problem, ki ni več izključno slovenski, ampak evropski. Je vprašanje, ki odseva grde razmere, ki zadevajo vsakogar v Evropski uniji, je dodal Catania.

Izbrisani v Bruslju