V prihodnjih mesecih bodo centri za socialno delo izvedli več izplačil na mesec. Foto: MMC RTV SLO
V prihodnjih mesecih bodo centri za socialno delo izvedli več izplačil na mesec. Foto: MMC RTV SLO
Center za socialno delo
Na območju mariborskega centra za socialno delo imajo več kot deset tisoč vlog. Foto: MMC RTV SLO
Nekaj godrnjanja nad izplačilom socialnih pomoči

Potem ko je z novim letom začela veljati nova socialna zakonodaja, je odpovedal informacijski sistem, zato je država z izplačili zamujala. Na pristojnem ministrstvu zagotavljajo, da zdaj sistem deluje, zato bodo centri transferje namesto dvakrat, izplačevali trikrat na mesec, poroča Radio Slovenija.

Največ dela imajo na severovzhodnem delu države
Centri so sicer v letošnjem letu odločili o 110.000 pravicah. To je šele tretjina vseh pravic, o katerih morajo odločiti, gre pa tako za nove vloge kot tiste, ki so prenesene še iz časa pred novo zakonodajo. V skoraj četrtini že odločenih primerov, natančneje 26.000, gre za izplačilo denarne socialne pomoči.

Generalni direktor direktorata za socialo na ministrstvu za delo Davor Dominkuš je konec preteklega tedna na novinarski konferenci pojasnil, da imajo največ dela s prošnjami za denarno socialno pomoč centri za socialno delo na severovzhodnem delu države. Samo na območju mariborskega centra za socialno delo imajo več kot deset tisoč vlog, na območju Ptuja pa je takih vlog okoli osem tisoč.

Ob tem tudi sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva opozarja, da se na centrih soočajo s težkimi situacijami. Ljudje so zelo prizadeti in delo z uporabniki je takrat zelo naporno, je dejala.

Odločiti morajo še o več kot 200.000 pravicah
Zaposleni na centrih za socialno delo pa morajo odločiti še o več kot 200.000 pravicah. Ob tem je Dominkuš poudaril, da dejstvo, da o teh pravicah še ni odločeno, ne pomeni, da ljudje ne prejemajo transferjev, saj so upravičeni do akontacije. Kar 90 odstotkov vlog, ki so v reševanju, je po njegovih besedah "pokrito z izplačili".

Nekaj godrnjanja nad izplačilom socialnih pomoči