Je Vzajemna kršila zakon o zavarovalništvu? Foto: RTV SLO
Je Vzajemna kršila zakon o zavarovalništvu? Foto: RTV SLO

Postopek bo razčistil vsa sporna vprašanja, ki jih povzročajo predvsem tisti lobiji, ki se bojijo močne Vzajemne.

Marko Jaklič
Marko Jaklič
Na odgovor, kaj se lahko zgodi z direktorjem Vzajemne zaradi odvzema licence, še čakamo. Foto: RTV SLO

Prejem te odločbe so potrdili tudi na Vzajemni. Jaklič ima zdaj 15 dni časa za odgovor. Na Vzajemni trdijo, da je to edina odločitev, ki so je dobili iz Agencije za zavarovalni nadzor. Iz agencije pa so sporočili, da so včeraj sprejeli tudi odločitev v zvezi z ugovorom Vzajemne na odredbo o odpravi
kršitev, vendar vsebina ni znana.

Po neuradnih podatkih naj bi agencija od Vzajemne zahtevala, da prekliče certifikate o lastništvu, saj agencija meni, da je bilo izdajanje certifikatov nezakonito. Sredstva na osebnih računih članov naj bi bile namreč varnostne rezerve zavarovalnice, ki se ne morejo deliti med člane.

Nadzorni svet Vzajemne je ta teden potrdil preoblikovanje zavarovalnice v delniško družbo. Za izvršitev pa bi potrebovali najprej podporo skupščine in odobritev Agencije za zavarovalni nadzorni. Naslednja redna skupščina Vzajemne bo 1. februarja 2006.

Jaklič: Agencija klonila pod pritiski
Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je za Radio Slovenija glede odločbe Agencije za zavarovalni nadzor izjavil, da je agencija očitno klonila pod pritiski javnosti in s svojimi ravnanji pohitela, še preden je videla vse argumente. Po Jakličevem mnenju je sicer dobro, da se je postopek začel, saj bodo tako razščiščena tista vprašanja, ki jih sprožajo lobiji, ki se bojijo močne Vzajemne. Jaklič bo na odločbo odgovoril v predpisanem roku.

Ob dobrih 90.000 odstopnih izjavah zavarovancev, ki bodo odslej komitenti drugih zdravstvenih zavarovalnic, pa je Jaklič izrazil zadovoljstvo, saj to po njegovem mnenju pomeni, da bo več kot 90-odstotkov zavarovancev ostalo Vzajemni zvestih.

Anketa: Pasivno pri menjavi
V anketi na spletni strani MMC-ja, 20. novembra, je 289 uporabnikov odgovarjalo na vprašanje: Ali boste zamenjali ponudnika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? 19 odstotkov jih je odgovorilo pritrdilno, 49 odstotkov uporabnikov pa je odgovorilo, da ne. 20 odstotkov sodelujočih je bilo neopredeljenih, 11 odstotkov pa jih ni imelo sklenjenega dodatnega zavarovanja.

Postopek bo razčistil vsa sporna vprašanja, ki jih povzročajo predvsem tisti lobiji, ki se bojijo močne Vzajemne.

Marko Jaklič