Janezu Stanovniku bi se mandat iztekel septembra 2015 Foto: BoBo
Janezu Stanovniku bi se mandat iztekel septembra 2015 Foto: BoBo
Stanovnik ne bo več predsednik zveze borcev

"Predsedstvo je s polnim razumevanjem sprejelo izjavo predsednika Zveze tovariša Janeza Stanovnika, da iz zdravstvenih razlogov ne more več opravljati funkcije predsednika Zveze," so zapisali.

Dodali so, da je predsedstvo glavnemu odboru predlagalo, naj predlog o razrešitvi Stanovnika sprejme in na njegovo mesto za čas do izteka mandata izvoli Tita Turnška, dozdajšnjega podpredsednika ZZB-ja NOB-ja in znanega javnega delavca, ki je bil minister za obrambo v vladi Janeza Drnovška in veleposlanik na Kitajskem.

Predsedstvo je tudi predlagalo, naj glavni odbor imenuje 91-letnega Stanovnika za častnega predsednika, "v znak velikega spoštovanja in priznanja za njegovo dolgoletno uspešno vodenje zveze".

Stanovnik, ki je bil na čelu ZZB-ja NOB-ja deset let, je na MMC-jevo vprašanje, kako zdaj vidi prihodnost Zveze in svojega naslednika, odgovoril, da tega trenutno ne more komentirati.

Še dve leti do izteka mandata
Glavnemu odboru so v predsedstvu še predlagali, naj funkcijo predsednika zveze do 29. septembra 2015, ko bi se Stanovniku iztekel mandat, opravlja Turnšek. Kot so zapisali v zvezi, bi bilo novega predsednika namreč treba izvoliti iz vrst najaktivnejših sedanjih članov, ki "so v zvezi in v javnosti doslej nesporno izpovedovali popolno privrženost vrednotam narodnoosvobodilnega boja".

Predsedstvo je sicer na seji razpravljalo tudi o stanju v slovenski družbi in državi - kot so zapisali v izjavi po seji, politična stabilizacija zahteva odgovorno ravnanje vseh udeležencev zakonodajne oblasti, tako vlade kot opozicije.

Stanovnik ne bo več predsednik zveze borcev