Janko Veber je že več kot petnajst let župan Kočevja. Foto: Državni zbor
Janko Veber je že več kot petnajst let župan Kočevja. Foto: Državni zbor
Veber ne bo kmetijski minister

Vebra je predsednik vlade Borut Pahor prosil, da razmisli o mogoči kandidaturi, vendar je ta po premisleku sporočil, da ponudbe ne bo sprejel. Tako se je odločil zaradi postopkov, ki bi jih kot minister, odgovoren za kmetijska zemljišča, moral sprejeti in bi bila v javnosti zagotovo predstavljena kot konflikt interesov med funkcijo, ki jo opravlja kot župan, in funkcijo, ki bi jo opravljal kot minister, so sporočili iz urada predsednika vlade.

Razhajanja bi bila, kot meni, očitna zaradi izgube kmetijskih zemljišč pri umeščanju tretje razvojne osi v prostor, ki je ključna za razvoj, tudi Kočevja.

Prejšnji minister Milan Pogačnik je sicer sodil v kvoto ministrov iz stranke SD, v tej pa je za najresnejšega kandidata za njegovega naslednika veljal prav 49-letni Veber, po izobrazbi diplomirani inženir gradbeništva, sicer pa že več kot petnajst let župan Kočevja.

Na Vebra že prej letele kritike
Veber zaradi angažiranega delovanja v odboru za kmetijstvo in gozdarstvo velja za dobrega poznavalca razmer, je poročal Radio Slovenija. Tako mu je, denimo, pri spreminjanju zakona o skladu kmetijskih zemljišč uspelo doseči, da se del koncesnine iz državnih gozdov vrne v občine, kjer ti gozdovi ležijo in da se nezazidana stavbna zemljišča prenesejo spet na občine. A to je bil tudi vir kritik, saj naj spremembe ne bi uvajale enakomerne porazdeljenosti med občinami, zato pa naj bi izrazito korist - skoraj pol milijona evrov iz koncesnin - prinesle prav njegovi občini.

Med kritikami na Vebrov račun je bilo sicer slišati tudi pomislek, ali mu bo uspelo preseči lokalno razmišljanje in delovati na evropski ravni, kjer se bodo že letos začeli pomembni dogovori o spremembah skupne kmetijske politike v prihodnji finančni perspektivi.

Pogačnik odstopil zaradi suma korupcije
Pogačnik je sicer nepreklicno odstopil, potem ko je nanj padel sum korupcije, saj naj bi se, kot je znano, s prvakom nacionalne stranke dogovarjal za podporo pri interpelaciji, v zameno pa bi Zmago Jelinčič prišel do zemljišča za aeronavtični muzej. Pozivi za njegov odstop so se začeli vrstiti že po aferi bulmastifi.

Pahor je že v ponedeljek predstavil kandidata za novega ministra za zdravje Dorjana Marušiča, danes pa bo na kolegiju predsednika vlade odločitev predstavil tudi predsednikom koalicijskih strank.

Veber ne bo kmetijski minister