Obiskovalcem koncerta Il Divo so brezplačno odstranili lisice z nepravilno parkiranih avtomobilov. Foto: MMC RTV SLO
Obiskovalcem koncerta Il Divo so brezplačno odstranili lisice z nepravilno parkiranih avtomobilov. Foto: MMC RTV SLO

Ni bilo redarja, ki bi mu kaj ukazali.

Janković
Zoran Janković
Župan misli, da ni vplival na delo redarstva. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Preprečil sem kaos.

Janković
Janković potrdil, da je odredil odklepanje lisic

"Če sem bil v času poplav primeren, da sem reševal spore, zakaj ne bi bil zdaj. Jaz mislim, da to pravico župan mora imeti," je v odzivu na policijsko preverjanje njegove domnevne prekoračitve pooblastil v izjavi za javnost dejal ljubljanski župan Zoran Janković.
Predstavil je svoj del zgodbe nedeljskega večera. Po "vrhunskem večeru" se je peljal domov, zavil na Ptujsko cesto in si ogledoval okolico, ker ga je zanimala. Med vračanjem z dogodka ga je ustavila "panična" gospa z dvema otrokoma, ki je ostala brez prevoznega sredstva zaradi redarskih lisic. Koncert je predčasno zapustila, ker se je sin slabo počutil. Okoli 22. zvečer jo je peljal na Bavarski dvor, potem pa poklical pomočnika vodje redarstva in naročil, naj stanje na terenu preverijo.
Ko je izvedel za 220 izrečenih glob in 43 olisičenih avtomobilov, je dal nalog, naj lisice odstranijo. "Preprečil sem kaos," je izjavil.
Ali je to bila prekoračitev pooblasitl, naj odločijo pristojni organi, je pozval. Nič se mu ne zdi sporno, da so se lisice odklepale brez kazni: "Če so odstranili lisice, to pomeni, da ni treba plačati."
Sam misli, da ni pritiskal ali vplival na delo redarstva, temveč je le govoril z zaposlenimi v javnem podjetju, ti pa so ga poslušali. Spomnil je še, da je med njegovimi županskimi nalogami nadzor nad redarsko službo in njeno usmerjanje.
In zakaj se je tako odločil? Kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do nesreče, ker bi se 43 družin sredi noči sprehajalo po cesti, se je vprašal v odgovor.
Nedeljski prometni kaos v Stožicah
Spomnimo, ob nedeljskem koncertu skupine Il Divo v Stožicah je namreč zavladal parkirni kaos. Mestni redarji so se nanj odzvali z 220 izrečenimi globami in z namestitvijo 43 lisic na avtomobile.

Koncerta se je na kratko udeležil tudi Janković in ga po pisanju več medijev zapustil zato, da je mestnim redarjem naročil odstranitev lisic. To so redarji tudi storili brez izrekanja kazni.

Na policiji sicer ne dajejo konkretnih informacij zaradi varovanja osebnih podatkov, so pa potrdili, da dogodke v Stožicah preverjajo zaradi sumov storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Po pisanju časopisa Dnevnik je s tem seznanjena tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki dogodek primerja z brezplačnim odklepanjem lisic na avtomobilu podžupana Janeza Koželja. Takrat je komisija ugotovila, da dejanje ustreza definiciji korupcije. Pravnik Rajko Pirnat je za isti časopis podal mnenje, da utegne biti županovo dejanje nezakonito, saj so redarji lisice namestili v skladu z zakonom.

Ni bilo redarja, ki bi mu kaj ukazali.

Janković

Preprečil sem kaos.

Janković
Janković potrdil, da je odredil odklepanje lisic