Janković je odločen, da bo proti državi ukrepal z vsemi sredstvi - tudi s tožbo. Foto: MMC RTV SLO
Janković je odločen, da bo proti državi ukrepal z vsemi sredstvi - tudi s tožbo. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Šrot: Janković izkrivlja resnico o lastnih pritiskih in izsiljevanjih, ki bi mu leta 2005 omogočile managerski prevzem Mercatorja in mu danes niso v čast. Foto: MMC RTV SLO
Jankovič o Mercatorju

Obenem ljubljanskega župana moti, da se vlada ponaša z napovedanim proračunskim presežkom, a priznava in odobrava, da je 206 občin dobilo dodatnih 77 mio. evrov.

Jankovića moti predvsem to, da je vlada zmanjšala finančna sredstva za prestolnico za 60 milijonov evrov, zdaj pa "se hvali s 35 milijoni presežka v proračunski blagajni", zato je odločen, da bo državo tožil - še ta mesec bo Mestna občina s pravniki pripravila osnovo za tožbo.

Janković je še dodal, da za zdaj pri vračanju odvzetih sredstev tudi drugim trem občinam (poleg Mestne občine Ljubljana vračilo denarja zahtevajo še občine Trzin, Log - Dragomer in Šempeter - Vrtojba) ni nobenega napredka.

Besedna (in sodna) vojna velikanov
Janković ponavlja, da je bil Mercator Istrabenzu in Pivovarni Laško prodan na razvpitem sestanku s premierjem Janšo. Prvi mož pivovarjev Boško Šrot odgovarja, da Janković govori o stvareh, ki jih ne pozna, čeprav je Šrot v Delu pred nedavnim dogovor o prodaji prav na sestanku 12. 8. 2005 potrdil. Cilj naj bi bil vladni vpliv na Delo, je dejal Šrot.

Na koprskem okrožnem sodišču se bo v sredo začela obravnava v tožbi, ki jo je nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković vložil proti Pivovarni Laško in Istrabenzu. V njej dokazuje, da sta Laško in Istrabenz skladno s 7. septembra 2005 podpisanim dogovorom dolžna tretjino delnic Mercatorja prodati vodstvu družbe. Janković oz.nekdanji managerji Mecatorja po njegovih besedah zato s tožbo zahtevajo tretjino Mercatorja po ceni 38.000 tolarjev in z obrestmi, ne izključujejo pa možnosti poravnave.

Boj za politični in/ali gospdarski prestiž
Janković je tožbo zoper Laško in Istrabenz vložil maja 2006, v njej pa dokazuje, da so se s prvima možema Laškega in Istrabenza, Boškom Šrotom (takrat še v vlogi namestnika prvega moža Laščanov) in Igorjem Bavčarjem, dogovorili, da si bodo po izstopu države iz lastništva Mercatorja Istrabenz, Pivovarna Laško in nekdanje vodstvo Mercatorja (družba KLM - ta ima še vedno 60.000 delnic Mercatorja) razdelili deleža Kada in Soda v družbi ter dokapitalizacijske delnice.

Kot je poudaril Janković, pa je bil delež Mercatorja Laščanom in Istrabenzu dejansko prodan že na razvpitem sestanku s predsednikom vlade Janezom Janšo 12. 8. 2005. "Janša je Pivovarni Laško in Istrabenzu takrat dejansko prodal delnice Mercatorja," je dejal Janković in pojasnil, da sta se poleg omenjenih sestanka udeležila tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar in nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem, ki jo Janković označuje kot "največjo izdajalko v gospodarstvu".
Jankovič o Mercatorju