Prodaja deležev Kada in Soda v Mercatorju je imela širše negativne posledice za Slovenijo in njeno prihodnost, zato mora komisija DZ-ja za nadzor nad javnimi financami zaslišati vse domnevno vpletene, menijo v SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
Prodaja deležev Kada in Soda v Mercatorju je imela širše negativne posledice za Slovenijo in njeno prihodnost, zato mora komisija DZ-ja za nadzor nad javnimi financami zaslišati vse domnevno vpletene, menijo v SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
Andrijana Starina Kosem
Premier Janša je v intervjuju za časnik dejal, da so nekateri akterji izkoristili zaupanje vlade, in pri tem omenil Andrijano Starina Kosem, ki je bila v tem času prva nadzornica Kada. Foto: RTV SLO
Milan M. Cvikl
Janša in prodaja Mercatorja

SD že dve leti in pol opozarja javnost na hitro in netransparentno prodajo državnega premoženja, ki se je začela s prodajo Mercatorja. Janez Janša je sam vodil sestanek, na katerem so se sešli prodajalci in kupci, zato obstaja možnost povezanega delovanja, je dejal Cvikl, ki meni, da je prav, da premier v zvezi s tem spregovori.

Kdo je zavajal koga?
"Premier nima na takšnih sestankih kaj početi", meni Cvikl in dodaja, da je nenavadno, da je premier dve leti zagotavljal, tudi Evropski komisiji, da pri prodaji ni bilo nepravilnosti, sedaj pa naenkrat trdi, da je bila prodaja Mercatorja napaka. Zato poslanska skupina SD-ja meni, da bi morali v zvezi z oškodovanjem Kada in Soda pri prodaji Mercatorja,"zaslišati" tudi premierja, ki naj komisiji DZ-ja za nadzor javnih financ pojasni svoje nedavne izjave.

V SD-ju so prepričani, da je imela prodaja deležev Kada in Soda širše negativne posledice za Slovenijo in njeno prihodnost, kot so tiste, navedene v revizijskih poročilih, zato naj Janša pove tudi to, kako bo ukrepal, pravi Cvikl. SD zanima ali se da pogodbo o prodaji razveljaviti in ali bo politično preganjal tiste, ki naj bi bili, po Janševih besedah, krivi za zavajanje vlade.

Vlada ni sprejemala odločitev, vendar pa je nastavila ključne ljudi?
SD premierju očita skrivanje za izjavo, da "vlada v postopku prodaje ni sprejemala formalnih odločitev", in izpostavlja, da je ključne ljudi v skladih nastavila in nadzor nad njihovim delom izvajala prav ona. Janša je želel izvesti "berluskonizacijo Slovenije", začenši pri Mercatorju in nato Delu, vendar pa mu ni uspelo, dodaja Cvikl.

Med negativnimi posledicami monopolizacija trga
SD med širšimi negativnimi posledicami nesmotrne prodaje Mercatorja, poleg tistih iz revizijskega poročila, našteva pomoč pri monopolizaciji slovenskega trga, čezmerno koncentracijo kapitala, povečanje bogastva posameznikov, spodbujanje klientelizma in širjenje slabih zgledov poslovnih praks.

Janša: Gospodarstveniki so izrabili zaupanje vlade
Tudi premier je v intervjuju za Mag, na katerega se nanaša predlog SD-ja po "zaslišanju" Janše, dejal, da je bila koncentracija lastništva uporabljena "za krepitev domačega monopola, vključno z medijskim". Dejal je, da bi vlada ukrepala, če bi menila, da gospodarstveniki ne bodo držali besede, in ni izključil možnosti, da so nekateri operativni akterji izrabili zaupanje vlade. Pri tem je omenil takrat prvo nadzornico Kada Andrijano Starina Kosem.

Janša naj se opredeli
Poslanska skupina SD-ja tako predlaga, da predsednik komisije DZ-ja za nadzor nad javnimi financami Milan Petek premierja povabi na torkovo sejo komisije, ki domnevno oškodovanje državnega poremoženja pri prodaji Mercatorja sicer obravnava že od srede septembra 2005. "Zahteva po pojasnilih je legitimna zahteva opozicije," pravi Cvikl, ki odgovore pričakuje v torek ob 13. uri.

Tanko ščiti Janšo
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je v zvezi s tem izjavil, da Janša ni imel nič s prodajo Mercatorja, saj sta deleža prodala Kad in Sod. Res pa "se je takrat ocenjevalo, da se bo konkurenčnost na slovenskem trgu povečala, prišlo pa je do dodatne koncentracije", dodaja Tanko v zvezi z Janševo izjavo, da je bila prodaja Mercatorja napaka. Sam postopek pa je bil po njegovih besedah izpeljan v skladu z domačimi in mednarodnimi standardi.

A. K. K.

Janša in prodaja Mercatorja