Prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot kljub nasprotnim izjavam iz premierjevega kabineta vztraja pri svojih trditvah. Foto: MMC RTV SLO
Prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot kljub nasprotnim izjavam iz premierjevega kabineta vztraja pri svojih trditvah. Foto: MMC RTV SLO
Medsebojna obtoževanja glede nadzora medijev se kar vrstijo. Foto: RTV SLO
Ostrina med Janšo in Šrotom

Boško Šrot je v pogovoru za Delo med drugim dejal, da je bilo Delo vseskozi cilj predsednika vlade Janeza Janše, Mercator pa naj bi pri tem predstavljal sredstvo za izsiljevanje.

Šrot: V prodajo Dela nas je prisilil Janković
Celotna zgodba naj bi se po besedah Šrota začela prav zaradi Janševih ambicij po obvladovanju časopisa. Tako naj Laščani sploh ne bi imeli v načrtu nakupa Mercatorja, saj so prav tedaj zaključili prevzem Pivovarne Union, prav tako pa niso nameravali prodati delnic Dela.

Po Šrotovih besedah naj bi nato sodelovanje vladi ponudil Zoran Janković, ki naj bi Janši dejal, da Laščane lahko v prodajo Dela prisili na ta način, da s polic Mercatorja umakne njihove izdelke. V pogajanja so bili tako prisiljeni, pri čemer je bil slednjič za kupca Dela določen Matjaž Gantar, je še zatrdil Šrot. Za nakup delnic Mercatorja pa so se dogovorili avgusta 2005. Prvi mož Pivovarne Laško je dodal še, da so se posla držali, toda ko so stvari na Delu šle predaleč in niti Janševi izbranci niso mogli več funkcionirati, so se odločili in Delo prevzeli nazaj v svoje roke.

Kabinet premierja trditve odločno zanika
Gre za neresnice in polresnice, sporočajo iz premierjevega kabineta, saj si po njihovih besedah niti vlada niti njen predsednik "nista nikoli prizadevala, da bi dnevnik Delo na kakršen koli način postal od vlade odvisen časopis". Trditve, da naj bi to dosegli s pomočjo Zorana Jankovića ali Matjaža Gantarja, imajo še za posebej smešne.

V kabinetu dodajajo, da se zavedajo, da bo v tem soočanju trditev Šrot verjetno imel zadnjo besedo, saj naj bi bil v resnici on tisti, ki prek kapitalsko in politično povezanih ljudi obvladuje medijski prostor, vključno s časnikom Delo.

Šrot se ne boji tožbe
Boško Šrot se je že odzval na sporočilo za javnost iz premierjevega kabineta in ponovno zagotovil, da so vse trditve, ki jih je navedel v pogovoru za Sobotno prilogo, "resnične in podprte z dokazi". "Podal sem jih z zavedanjem, da predsednik vlade svojo resnico rad uveljavlja na sodišču", je dodal.

Ostrina med Janšo in Šrotom