"V Sloveniji se govori o velikih infrastrukturnih projektih, o katerih smo si enotni - drugi tir, tretji pomol, tretja razvoja os, hidroelektrarne - in ki so skupaj vredni okoli 11 milijard evrov. V tej finančni perspektivi lahko počrpamo še 3,5 milijarde evrov evropskih sredstev," je o varčevanju dejal Janković Foto: BoBo

Vsak mandatar ima pravico postaviti svojo ekipo, ki ji zaupa in zanjo prevzema odgovornost.

Zoran Janković glede prvih kadrovskih rešitev v novi vladi
Janez Janša, Zoran Janković, Gregor Virant
Janković je prepričan, da je bila zdajšnja koalicija vnaprej dogovorjena. S tem cilja predvsem na Gregorja Viranta, saj "zdaj v medijih pojasnjuje, da sta se z Janezom Janšo pobotala". Foto: BoBo

Janković je že po koalicijskih pogajanjih večkrat dejal, da so se nekateri pogajali s figo v žepu. Tako je prepričan, da je bila zdajšnja koalicija vnaprej dogovorjena. S tem cilja predvsem na Gregorja Viranta, saj "zdaj v medijih pojasnjuje, da sta se z Janezom Janšo pobotala". "Sicer pa mi je danes stvar bolj jasna. Medijsko smo jim pravzaprav pomagali, da so lažje zapakirali imenovanje predsednika državnega zbora," je v intervjuju za STA povedal predsednik Pozitivne Slovenije.

Dodal je še, da se še ni zgodilo, da predsednik DZ-ja ne bi bil iz vodilne stranke oziroma da ne bi imel podpore vodilne stranke. Opozoril je tudi na koalicijska pogajanja. "Če nekdo že parafira pogodbo in se dogovori za ministrstva, ki jih želi, kje je razlog, da odstopi od zaveze? To, da sem se na začetku pogajal pretrdo, nazadnje pa premehko?," se sprašuje Janković.

Kandidat za župana: da ali ne?
Na vprašanje, ali bo ponovno kandidiral za ljubljanskega župana, je Janković odgovoril, da ima za to odločitev čas so srede, sam pri sebi pa se o tem še ni odločil.

Glede prihodniosti je Janković podal tri možnosti. "Da ostanem v državnem zboru in sem predsednik stranke, da kandidiram in sem izvoljen za župana Ljubljane in sem hkrati predsednik stranke ali pa da zapustim parlament in sem samo predsednik stranke."

Janković: Nekatere menjave vlade hitre in nepotrebne
Glede priprave vloge za ustavno presojo ureditve, po kateri je tožilstvo v okviru pristojnosti notranjega ministrstva, je Janković dejal, da je gradivo že usklajeno med Pozitivno Slovenijo in SD-jem. Čakajo pa še na strokovni pregled dveh nekdanjih ustavnih sodnikov.

Janković je skeptičen tudi do hitrih kadrovskih menjav nove vlade. Strinja se, da ima vsak mandatar pravico postaviti ekipo, ki ji zaupa in zanjo prevzema odgovornost, vendar pa je bila menjava funkcionarjev po njegovem nepotrebna. "Če dve menjavi še poskušam razumeti - namreč da si želiš imeti svoja človeka na uradu vlade za komuniciranje in na Sovi - pa ne razumem takojšnje menjave direktorja urada za verske skupnosti," je dejal.

Kako privarčevati in kako izboljšati poslovno okolje?
Rebalans proračuna za 2012 bo varčevalno naravnan. Prihranili naj bi okoli 800 milijonov evrov. Janković je glede tega dejal, da je bilo že v koalicijskih usklajevanjih njegovo izhodišče, "da je treba prepoloviti primanjkljaj, in tako bi prišli do približno ene milijarde evrov prihrankov". Poudaril je še, da je treba vztrajati pri dvoodstotnem zmanjšanju zaposlenih, in sicer z mehkimi ukrepi, ter uvesti reforme, ki bodo prispevale k padcu obrestne mere za posojila, ki jih ima Slovenija.

Jankovićev predlog, kako izboljšati poslovno okolje v Sloveniji, je, da bi bilo treba povrniti zaupanje v direktorje, ki so dobri. "Ti imajo največjo odgovornost in jo tudi morajo prevzeti. To je po moji oceni ključno. Treba pa je tudi spodbujati investicije, pri čemer bi bila smiselna dodatna olajšava na investicijo, ki prinaša nova delovna mesta, novo dodano vrednost. Seveda je treba državo tudi debirokratizirati," je prepričan.

Vsak mandatar ima pravico postaviti svojo ekipo, ki ji zaupa in zanjo prevzema odgovornost.

Zoran Janković glede prvih kadrovskih rešitev v novi vladi