Jure Janković je že večkrat pričal pred to komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Jure Janković je že večkrat pričal pred to komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Jeraj
Alenka Jeraj, poslanka SDS-a. Foto: MMC RTV SLO

A ti dokumenti niso povezani le s Cubom, sežejo širše, je na tiskovni konferenci dejala predsednica preiskovalne komisije, sicer poslanka SDS-a, Alenka Jeraj. 11. oktobra so tako kot priče pred komisijo vabljeni Jure Janković, Denis Pere in Boštjan Trstenjak, povezani s Cubom, za preverjanje širšega ozadja pa bo sklicana še dodatna seja.

Tako bodo 14. oktobra po Jerajinih besedah imeli nekateri predstavniki podjetja Taxgroup priložnost pojasniti in razjasniti svojo vlogo pri ciprskih podjetjih.
Kot je še dejala, je komisija po četrtkovi, zaradi nesklepčnosti prekinjeni, seji od urada za preprečevanje pranja denarja dobila določene dokumente, ki potrjujejo sume komisije. Jerajeva sicer še ni prepričana, ali podatki spadajo pod stopnjo davčne tajnosti, zato tudi še ni jasno, ali bo prihodnja seja odprte narave.

Dopolnitev kazenske ovadbe in skupna komisija
Naznanitev suma kaznivega dejanja, ki ga je komisija opravila že mesece nazaj (19. 7.), je komisija še dopolnila z dokumenti, ki jih je dobila z urada za preprečevanje pranja denarja, je dejala Jerajeva. Še več, zaradi kompleksnosti situacije so na komisiji predlagali skupno telo - skupno preiskovalno komisijo -, kjer bi bili sodelovali davčna uprava, urad za preprečevanje pranja denarja, Komisija za preprečevanje korupcije in državnozborska komisija.

"Po do zdaj znanih podatkih je še niso ustanovili. To bi bilo kar nujno, ker so zadeve razdrobljene, a povezane. Davčna uprava pregleduje utaje davkov in mi vemo, za kaj je bil denar namenjen - za nakupe," je izjavila.

Komisija je pred časom že izdala vmesno poročilo, Jerajeva pa je kratko predstavila nekaj izsledkov delovanja. Vložili so kazensko ovadbo proti Juretu Jankoviću, ki je po besedah Jerajeve lažno pričal. Poleg tega je komisija naznanila sum predložitve lažne listine, s katero je priča komisije opravičila odsotnost - bila naj bi v Srbiji na posvetu, za katerega se je izkazalo, da ga ni bilo.