Tradicionalna prvomajska budnica je zbudila tudi Ljubljano, po njej pa so se številni Ljubljančani odpravili na Rožnik. Po pričakovanjih organizatorjev se bo v dveh dneh tu zvrstilo okoli 30.000 ljudi. Med obiskovalce so danes razdelili tudi okoli 3.000 rdečih nageljnov, ki so simbol današnjega mednarodnega praznika. Prvomajsko prireditev na Rožniku, tako kot kresovanje na predvečer praznika, vsako leto pripravlja Osrednjeslovenska območna organizacija Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Foto: BoBo
Tradicionalna prvomajska budnica je zbudila tudi Ljubljano, po njej pa so se številni Ljubljančani odpravili na Rožnik. Po pričakovanjih organizatorjev se bo v dveh dneh tu zvrstilo okoli 30.000 ljudi. Med obiskovalce so danes razdelili tudi okoli 3.000 rdečih nageljnov, ki so simbol današnjega mednarodnega praznika. Prvomajsko prireditev na Rožniku, tako kot kresovanje na predvečer praznika, vsako leto pripravlja Osrednjeslovenska območna organizacija Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Foto: BoBo
Kresovanje v Koblarjevem zalivu
Sinoči so po vsej Sloveniji zagoreli tudi kresovi. Foto: BoBo
V okoliščinah, ko premnoge ljudi pesti socialna stiska in jih skrbi možnost zaposlitve, je težko pričakovati praznično vzdušje, je v Bovcu priznal predsednik republike Borut Pahor. Pahor je prepričan, da je socialna neenakost v Sloveniji in svetu najbolj močan sprožilec nemirov, nestabilnosti in nevarnosti, tudi mednarodne. Foto: Urad predsednika republike
Alenka Bratušek na tradicionalnem srečanju ob prazniku dela na Javorovici nad Šentjernejem
Boriti se je treba proti neenakopravnosti in izključevanju ter za Slovenijo solidarnosti in pravičnosti, je v svojem prvomajskem nagovoru na Javorovici izpostavila predsednica vlade Alenka Bratušek. Po njenih besedah to pomeni tudi, da morajo delo dobiti tudi tisti, ki ga nimajo - od brezposelnih do prekarno zaposlenih. Po podatkih šentjernejskega župana Franca Hudoklina se je srečanja sicer udeležilo približno 8.000 ljudi, med njimi nekaj več kot 330 pohodnikov in več predstavnikov tujih delegacij. Foto: Jože Žura, Radio Slovenija
Zoran Janković na Rožniku ob 1. maju
Župan je poudaril tudi napredek Ljubljane v zadnjih letih in še posebej izpostavil po njegovem mnenju uspešno delo občine pri sanaciji škode zaradi letošnjega žleda. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Budnice za 1. maj, praznik dela


Po besedah Zorana Jankovića je žalostno, da praznik dela praznujemo z vedno več nezaposlenimi. Želi si, da bi se to obrnilo, da bi mladi videli perspektivo, da bodo imeli delovna mesta, ko končajo šolanje, po njegovem mnenju pa je dolžnost starejših, da mladim to omogočijo.

"Imamo dolžnost, da poskušamo to družbeno klimo spremeniti, da spoštujemo drug drugega, da vemo, kdo je najboljši sosed, da vemo, kaj je prijateljstvo, kaj je tovarištvo," je poudaril.

Spomnil je tudi na izkušnje iz časa, ko je bil v Mercatorju, kjer so, kot pravi, vsakomur zagotavljali socialno varnost.

Janković prepričan, da se da delati bolje
Dejal je, da številni hočejo prikazati, da je zrušil zdajšnjo vlado in razbija koalicijo. "Jaz vlade ne rušim in ne razbijam koalicije, vendar zahtevam tisto, kar smo zapisali v program," je poudaril. To po njegovih besedah pomeni, da začnejo delati in omogočijo, da se število nezaposlenih zmanjša.

Kot pravi, se je v osmih letih število nezaposlenih povečalo, prav tako se je povečalo tudi zadolževanje. "To ni politika, ki jo zagovarjam. Trdim, da se da drugače, trdim, da se da bolje," je poudaril Janković. Alenka Bratušek naj po njegovih besedah še naprej vodi vlado, a "pod pogojem, da se izvaja program Pozitivne Slovenije".

Ob tem je vnovič izrazil svoje nasprotovanje slabi banki in prodaji podjetij. "Naj mi nekdo pove, zakaj bi bil tuji lastnik boljši kot domači," je pozval.

Prireditve tudi drugod po državi
Tudi številne druge kraje po državi so zjutraj prebudile tradicionalne budnice, čez dan pa bodo potekala prvomajska srečanja. Sindikalne organizacije danes pripravljajo prvomajska srečanja na Pristavi nad Javorniškim Rovtom pri Jesenicah, na Joštu nad Kranjem, na Celjski koči, na Lisci in drugje.

Bratuškova: Delo morajo dobiti tudi tisti, ki ga nimajo
Prvomajskega srečanja Občine Šentjernej, ki je bilo na Javorovici pri Šentjerneju, se je udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Bratuškova je na prvomajskem shodu, s katerim so zaznamovali tudi 70. obletnico tamkajšnjega poboja 113 borcev IV. bataljona Cankarjeve brigade, v svojem govoru poudarila vrednote praznika dela in narodnoosvobodilnega boja.

Povedala je, da danes, ko je sicer veliko stvari drugačnih, še vedno velja, da šteje edino pošteno delo in da se je za svobodo, neodvisnost in samostojnost treba boriti. Boriti se je treba tudi proti neenakopravnosti in izključevanju ter za Slovenijo solidarnosti in pravičnosti, je izpostavila predsednica vlade.

Po njenih besedah to pomeni tudi, da morajo delo dobiti tudi tisti, ki ga nimajo - od brezposelnih do prekarno zaposlenih, in naj bo narodnoosvobodilni boj v svoji najplemenitejši razsežnosti oz. zavezniškem boju za svobodo večen opomin, kako le napredna zavezništva in solidarnost ustvarjajo boljše ljudi.

"Tudi v najtežje krize z demokratičnimi metodami"
Zbrane je nagovorila, naj jih zadnji dogodki v državi ne skrbijo preveč, saj je po njenem mnenju država na dobri poti, vse dokler zmore dovolj preudarnosti, da se tudi najtežjih kriz loteva z demokratičnimi metodami in državniško odgovornostjo.

Vodenja vlade ali države si drugače tudi ne zna predstavljati, je nadaljevala in dodala, da se državljanom, vse dokler imajo pravno državo in čisto vest, za prihodnost ni bati. Hkrati je menila, da za slovenski politični razred, ki ne skopari z besedami o blaginji, državi in državljanih, to ni samoumevno in pristavila, da bodo ljudje politike sodili po njihovih dejanjih.

Sebe kot predsednico vlade pa je ocenila, da je imela vsak dan vodenja vlade v mislih tri obljube, ki jih je dala ob svoji prisegi - pravno državo, čisto vest in blaginjo državljanov. "Brez spoštovanja prava ni čiste vesti, do blaginje pa je včasih dolga, predolga pot," je opozorila.

Pahor opozarja na vse večje socialne razlike
Ob prazniku dela pa je predsednik republike Borut Pahor, ki se je dopoldne udeležil odprtja nove letališke infrastrukture v Bovcu, kot posebno težavo izpostavil poglabljanje socialnih razlik in socialno neenakost, ki je po njegovem mnenju najmočnejši sprožilec nemirov nestabilnosti.

Zato je ključno vprašanje, kako povečati konkurenčnost in hkrati zagotoviti vzdržno socialno varnost, je poudaril. Odgovor na ta izziv pa bo po njegovem mnenju lažji in uspešnejši, "če bo več pripravljenosti na razumne kompromise tako od politike kot tudi od gospodarstva in od sindikatov".

Ocenil je, da po daljšem času krize nastajajo pogoji, da se iz nje izvlečemo.

Opozoril na velik pomen EU-ja
Pahor se je dotaknil tudi desete obletnice vstopa Slovenije v EU. Kot je dejal, so ocene izpolnitve tedanjih pričakovanj v povprečju verjetno slabše, kot bi bilo sicer pričakovati. Kljub temu pa je pozval, naj nas utemeljena kritičnost zapelje do te mere, da bi videli Evropsko unijo kot del težave in ne kot del rešitve.

Brez evropske ideje, ki je utemeljena na spravi in na iskanju tistega, kar je evropskim narodom in državam skupnega, ne bi bilo miru, brez miru pa ni mogoče vzpostavljati blaginje, je prepričan predsednik. Pozval je še, naj si dejavno prizadevamo za uspeh evropske ideje in naj je ne vidimo kot grožnjo, temveč kot veliko priložnost za narodni obstanek in razvoj.

Budnice za 1. maj, praznik dela