Janković je zatrdil, da so pripravili predlog, po katerem bi lahko država
Janković je zatrdil, da so pripravili predlog, po katerem bi lahko država "s praktično nebolečimi ukrepi" pridobila 900 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Politiki o rebalansu proračuna

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je na novinarski konferenci pojasnil, da njegova stranka od sestanka pri nekdanjem premierju Borutu Pahorju ni spremenila stališča do vnosa zlatega pravila v ustavo, saj so že takrat trdili, da je njihova podpora odvisna od rebalansa proračuna za leto 2012 in projekcij proračunov do leta 2015.

Janković je pojasnil, da se v projekcijah proračunov, ki mu jih je posredovala vlada, prihodkovna stran ne spreminja, kar po njegovem mnenju pomeni, da bo vlada izravnavala proračune le na odhodkovni strani. "Pri tem ne gre za varčevanje, ampak za uničevanje posameznih segmentov družbe, za uničevanje javnega zdravstva, šolstva in kulture," je zatrdil.

Poudaril je, da ni res, da je zlato pravilo ključno za rešitev naše države, da pa bi z njim Evropi pokazali, da mislimo resno, javnosti pa, da se politika zna poenotiti, vendar PS, kot pravi Janković, maja v DZ-ju vseeno ne bo podprl tega koraka. Dodal je, da so v stranki pripravljeni sprejeti predstavnika vlade, da jim še enkrat razloži, zakaj bi bilo lahko zlato pravilo tako nujno.

"Ob dvigu DDV-ja ne bo poguma za dvig cen"
Janković je zatrdil, da so pripravili predlog, po katerem bi lahko država "s praktično nebolečimi ukrepi" pridobila 900 milijonov evrov, in sicer na prihodkovni in odhodkovni strani, "kar je 50 milijonov več, kot želi vlada prihraniti na strani odhodkov".

Alenka Bratušek je dejala, da bi v ta namen za dve odstotni točki dvignili zgornjo stopnjo DDV-ja, s čimer bi se v pol leta v državno blagajno steklo 130 milijonov evrov. Janković je ob tem pojasnil, da dvig ne bi imel vpliva na cene, saj jih trgovci in proizvajalci po njegovem mnenju ne bodo imeli poguma dvigniti. "Ta vpliv bo minimalen. To govorim iz izkušenj," je zatrdil.

Nesprememba davka od dobička pravnih oseb bi prinesla 150 milijonov, s podaljšanjem intervencijskega zakona do konca leta in z znižanjem mase plač za dva odstotka pa bi po izračunih PS-ja pridobili še okoli 350 milijonov. Obdavčili bi še tiste, ki zaslužijo največ, kar bi pomenilo še dodatnih 20 milijonov evrov.

"Z gospodarsko aktivnostjo je treba obrniti spiralo navzgor"
"Ključno, kar se nam zdi, pa je to, da je treba z gospodarsko aktivnostjo, z velikimi gospodarskimi projekti, obrniti našo spiralo navzgor in na tak način prinesti več prihodkov. Po naši oceni bi se lahko dobilo 80 milijonov," je poudarila in dodala, da je to drugačna pot, ki pa nas pripelje do istega cilja, vendar bi njihove ukrepe, poudarja, ljudje čutili bistveno manj.

"Ta rebalans, ki je pred nami, tudi po ocenah Umarja vpliva negativno na gospodarsko rast v Sloveniji in to približno za pol odstotka. Po domače povedano, če teh ukrepov ne bi bilo, bi bila gospodarska rast v tem letu za pol odstotka višja," je še zatrdila Bratuškova.

Politiki o rebalansu proračuna