Zoran Janković je prepričan, da je vladno nerazumevanje gospodarstva veliko in da vlada  ne ve, kaj mora narediti za ustvarjanje novih delovnih mest in za nove projekte. Foto: BoBo
Zoran Janković je prepričan, da je vladno nerazumevanje gospodarstva veliko in da vlada ne ve, kaj mora narediti za ustvarjanje novih delovnih mest in za nove projekte. Foto: BoBo
Pozitivna Slovenija
Ambrožič ima čas do torka, pravi predsednik stranke. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Pozitivne Slovenije pravi, da se je s poslancem že pogovoril in dodal, da ima Ambrožič zdaj dve možnosti - ali odstopi sam ali pa o tem v torek odloči svet PS-ja. Sam sicer meni, da bi Ambrožič z odstopom pokazal visoka moralna merila, verodostojnost magistrske naloge pa bo lahko tudi zagovarjal pred senatom.

Če se bo Ambrožič oodločil za odstop, mu bodo v PS-ju zagotovili delovno mesto strokovnega sodelavca v poslanski skupini, je še razkril Janković.

V stranki so medtem že dobili pojasnila vodstva mariborske pravne fakultete in mariborske fakultete za računalništvo, ki je opravila analizo magisterija, je še povedal. Poslanec Ambrožič naj bi v svojem magisteriju prepisal večino tuje diplome, ne da bi jo navedel kot vir. Analiza, ki jo je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila mariborska fakulteta za računalništvo, je namreč pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana diploma študentke ljubljanske ekonomske fakultete iz leta 2002. Ambrožič je sicer prepričan, da so v računalniški analizi nastale "neljube napake" in tako očitke zavrača.

Janković Janšo poziva, naj se umakne, če ne zmore
Zoran Janković je o Ambrožiču spregovoril na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi prvih šestih mesecev dela Pozitivne Slovenije kot parlamentarne stranke. Med drugim je našel nekaj kritičnih besed za trenutno vlado - prepričan je, da bi v vseh državah, v katerih pade zaupanje javnosti v vlado pod 20 odstotkov, ta odstopila. "Vlada bi rekla, da ni sposobna, ne pa, da izsiljuje z zaupnico," je dejal in dodal, da je pot naprej znana, če ta vlada nima znanja. Premierja Janšo je ob tem pozval, naj se umakne, če opaža, da ne zmore naprej, in prizna, da tega ne zna delati.

Janković je pri tem izpostavil sestanek parlamentarnih strank pretekli četrtek, po katerem so na jesen prenesli glasovanje o holdingu in fiskalnem pravilu. S tem se je Slovenija za zdaj izognila tudi politični krizi, saj je Janša omenil možnost vezave zaupnice na glasovanje o fiskalnem pravilu. Janković meni, da je Janša s tem izsiljeval, kar pa da "ni imelo nobene realne osnove, ker tega ni želel". Po njegovih ocenah je želel le disciplinirati svoje koalicijske partnerje.

"Vlada ne ve, kaj dela"
Predsednik PS-ja je prepričan, da je vladno nerazumevanje gospodarstva veliko, da vlada
ne ve, kaj mora narediti za ustvarjanje novih delovnih mest in za nove projekte. Ukrepi vlade so po njegovem mnenju pokazali, da je stanje slabše kot lani. "Strašenje, da se bomo morali zadolžiti, če ne bo sprejeto fiskalno pravilo, pa je neresnično," je dejal. Fiskalnega pravila PS "v takih pogojih" po njegovih besedah ne bo podprl.

Janković je sicer prepričan, da je bila njegova stranka ves čas konstruktivna. Nasprotovali so sprejemanju zakonov v DZ-ju po nujnem postopku, pri čemer se Janković strinja z izjavo predsednika skupine socialistov in demokratov Hannesa Swobode, v kateri je ta vlekel vzporednice med uporabo nujnih zakonodajnih postopkov v Romuniji in Sloveniji. PS je nasprotoval tudi zamenjavi članov Beneške komisije, hitremu sprejemanju zakona za uravnoteženje javnih financ in zakona o državnem premoženjskem holdingu, je spomnil Janković.