Gost spletne klepetalnice MMC-ja je bil predsednik SDS-a Janez Janša, ki nasprotuje arbitražnemu sporazumu. Foto: MMC RTV SLO
Gost spletne klepetalnice MMC-ja je bil predsednik SDS-a Janez Janša, ki nasprotuje arbitražnemu sporazumu. Foto: MMC RTV SLO

Zborovalci tako imenovanega 'razuma' so včeraj na Prešernovem trgu svoje besede podkrepili s hrvaškimi pesmimi, udeleženci nedavnega kongresa Mladega foruma, podmladka SD-ja, pa kar s hrvaškimi zastavami.

Janez Janša v MMC-jevi spletni klepetalnici
Referendum o arbitražnem sporazumu
To nedeljo bomo volivci odločali o usodi arbitražnega sporazuma, ki sta ga podpisala premiera Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor. Foto: MMC RTV SLO
Janša za MMC o arbitražnem sporazumu

"Z arbitražnim sporazumom Slovenija tvega vse, Hrvaška ničesar. Poglejte zemljevid, ki ga razpošilja naokrog vladna koalicija. Že vnaprej se odpovedujejo delu Piranskega zaliva in teritorialnega morja. Mislite, da nam lahko arbitri dosodijo več, kot je narisala vlada?" je v MMC-jevi spletni klepetalnici Janša odgovoril na vprašanje, zakaj nasprotuje arbitražnemu sporazumu.

Po Janševih besedah nedeljski referendum ne bo izbira med levico in desnico, temveč izbira med interesi Slovenije in interesi Hrvaške. "Zborovalci tako imenovanega 'razuma' so včeraj na Prešernovem trgu svoje besede podkrepili s hrvaškimi pesmimi, udeleženci nedavnega kongresa Mladega foruma, podmladka SD, pa kar s hrvaškimi zastavami," je pojasnil prvak SDS-a.

Glede alternativ sporazumu je predsednik največje opozicijske stranke povedal, da so že predstavili tri boljše rešitve, o katerih bodo najprej skušali doseči soglasje v Sloveniji, nato pa jih ponuditi v izbiro sosedom: meddržavno pogodbo o natančni določitvi meje, kot je bila ob osamosvojitvi, nov arbitražni sporazum z navodilom arbitrom da presojajo po načelu zunanje pravičnosti ter drugo varianto arbitražnega sporazuma, v kateri teritorialni izhod Slovenije v mednarodne vode in celovit Piranski zaliv nista pod vprašanjem.

Uporabnika spletne klepetalnice pa je nato zanimalo, zakaj Janša vse alternative, ki jih je omenil, ni izkoristil v času svojega mandata. "Ne samo v našem mandatu, vsaj v štirih zadnjih mandatih je Slovenija takšne rešitve zagovarjala, Hrvaška pa nanje ni pristajala, ker ji ni bilo treba. Zdaj je položaj bistveno drugačen, saj bo slovenski parlament odločal o hrvaškem vstopu v EU, zato je naš pogajalski položaj daleč najmočnejši doslej in bila bi neodpustljiva norost, če ga zapravimo," je odgovoril Janša.

"Drži, da gre za takšno odločitev, zato bomo tudi glasovali proti arbitražnemu sporazumu. Kajti takšen sporazum bi omogočil krivično mejo, kar je bilo v zgodovini glavni vzrok za različne konflikte in nikoli temelj sožitja. Samo pravično določena meja je temlje sožitja med dvema narodoma. Ta arbitražni sporazum pa tega ne zagotavlja," je predsednik SDS-a odgovoril na vprašanje, kako komentira mnenje premierja Boruta Pahorja, da je odločitev na referendumu odločitev med prihodnostjo in preteklostjo, med sožitjem in konflikti.

Prvak največje opozicijske stranke je v intervjuju za MMC še pojasnil, da je Pahor popustil hrvaški zahtevi po določanju meje med državama po pravilih mednarodnega prava. Hrvati so, kot ugotavlja Janša, vedeli, da bomo Slovenci na ta način ponovno zgodovinsko prikrajšani.

"Slovenija do Pahorjeve vlade ni nikoli pristajala na to zahtevo. Zdaj pa je takšen sporazum podpisala. Tisti golob, ki ga v rokah drži gospod Pahor, ima barve hrvaške šahovnice," se je Janša odzval na Pahorjeve besede, da naj Slovenci trdno primejo goloba miru, ki ga imajo v rokah, in naj ne gledajo vrabca, ki jim ga kažejo na strehi.

"Menim, da bo Slovenija s tem sporazumom zapravila to okno priložnosti. Hrvaška doslej ni pristala na razumne pogoje arbitraže, ravno zaradi tega, ker ji ni bilo treba. Zdaj pa bo slovenski parlament odločil o njihovem vstopu v EU in pogajalski položaj Slovenije je zdaj najmočnejši doslej. Nikoli v zgodovini ni bil tako močan. Res je, da gre za okno zgodovinske priložnosti, ki je odprto, vendar ga s tem sporazumom ne izkoriščamo, ampak to priložnost zapravljamo," je še dejal Janša glede Pahorjevih besed, da je s podpisom sporazuma izkoristil "okno priložnosti", ki se je odprlo.

V Mladem forumu SD-ja zahtevajo opravičilo Janše, zaradi navajanja, kot so zapisali, lažnih dejstev v današnjem komentarju za MMC ter zahtevajo, da "vodja lažnive desnice nemudoma prekine s sistemskim podajanjem laži in namernim zavajanjem slovenske javnosti". "Za razliko od ustaljenih praks stranke SDS in lažnive slovenske desnice, je Mladi forum SD na včerajšnjem Shodu za razum, konstruktivno, olikano, brez dodatnih rekvizitov in akcij, podprl razumno rešitev za ureditev mejnega vprašanja s sosednjo državo Hrvaško," so še pojasnili.

.

Na odziv Mladega foruma SD-ja so se odzvali v SDS-u in zahtevali objavo sledečega popravka:

.

Jabolko ne pade daleč od drevesa

.

Janez Janša je v pogovoru na klepetalnici MMC napisal tudi naslednja dejstva: "Zborovalci tako imenovanega 'razuma' so včeraj na Prešernovem trgu svoje besede podkrepili s hrvaškimi pesmimi, udeleženci nedavnega kongresa Mladega foruma, podmladka SD-ja, pa kar s hrvaškimi zastavami." Obe trditvi sta dokazljivi. Hrvaške pesmi lahko slišimo na posnetkih prireditve, hrvaške zastave ob kongresu MF SD v soboto v Domžalah pa so videli mimoidoči, med njimi tudi predsednica NSi ga. Ljudmila Novak, od katere je g. Janša tudi prejel to informacijo. O mahanju s hrvaškimi zastavami pred kongresom MF SD je ga. Novakova pripravljena pričati kjerkoli. V sporočilu podmladka Pahorjeve stranke sicer moti nestrpni besednjak, s katerim skušajo zakriti očitna dejstva.

Zborovalci tako imenovanega 'razuma' so včeraj na Prešernovem trgu svoje besede podkrepili s hrvaškimi pesmimi, udeleženci nedavnega kongresa Mladega foruma, podmladka SD-ja, pa kar s hrvaškimi zastavami.

Janez Janša v MMC-jevi spletni klepetalnici
Janša za MMC o arbitražnem sporazumu