Premier je uresničil svojo napoved in vložil civilno tožbo proti poslancu Antonu Ropu. Foto: RTV SLO
Premier je uresničil svojo napoved in vložil civilno tožbo proti poslancu Antonu Ropu. Foto: RTV SLO
Slovenska obveščevalno-varnostna služba
Sovo je večkrat obiskala tudi posebna parlamentarna komisija, vendar dokumentov, ki bi potrjevali Ropove izjave, niso našli. Foto: EPA
Janša toži Ropa

Janša je že pred mesecem zahteval javni umik izjave in javno opravičilo, ker pa Rop tega ni storil, se je premier odločil za sodno pot. Rop se je na tožbo že odzval
in izrazil prepričanje, da bo tožba pripomogla, da bo na sodišču dokazal resničnost svojih trditev.

V tožbi je zapisano, da je Rop žalil Janševo dobro ime
V besedilu tožbe, ki ji Rop očita namen prikrivanja "katastrofalnega" vladanja, je zapisano, da je Rop nedopustno posegel v čast in dobro ime Janeza Janše, "saj je izjavil neresnična dejstva" in se je tega tudi zavedal. "V takšnem primeru se zatrjevani kršitelj ne more sklicevati na svobodo izražanja," so napisali.

Tožba od Ropa zahteva, da se opraviči v 15 dneh na tiskovni konferenci, na katero mora pisno povabiti predstavnike medijskih hiš Delo, Dnevnik, Večer, Finance in Globus ter TV Slovenija, POP TV in Kanal A.

Vzroki za tožbo
Konkretno se tožba nanaša na Ropov pogovor z novinarjem TV Slovenija Vladimirjem Voduškom, objavljenim 17. junija, ko je Rop izjavil, da "se vidi, da je slovenska stran bila dogovorjena s Hrvaško. V bistvu je hrvaška vlada direktno dajala direktive, kdaj bo incident in kako, tik pred volitvami". V nadaljevanju pa je Rop še povedal: "Onadva sta se torej pogovarjala, kdaj bo kakšen incident v Piranskem zalivu. In Janši niso sledili, ker bi drugače imeli tudi ostale prisluhe, ampak so ujeli, ko je Sanader klical."

V tožbi, pri kateri Janšo zastopa odvetniška pisarna Zidar & Klemenčič, še navajajo, da je Rop izjave s smiselno enako vsebino večkrat ponovil.

Rop: Sodišče je bolj neodvisno od komisije
Rop bo na tožbo skupaj s svojim odvetnikom Emilom Zakonškom odgovoril, ko bo uradno prejel tožbo. Takrat bo znano tudi, koga vse bo obramba povabila kot priče in ali bo med njimi tudi nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar, ki bo 4. septembra pričal pred parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Rop je sicer prepričan, da je za razjasnitev zadeve potrebno oboje, tako delo komisije kot obravnava na sodišču, ki bo po njegovem mnenju pri tem lahko bolj neodvisno. O konkretnih dokazih, ki jih bo obramba uporabila na sodišču, Rop ni hotel govoriti, prednostna obravnava zadeve pa ga "zelo veseli".

Janša toži Ropa