Po prepričanju Janše je proračun zaprt le navidezno. Foto: BoBo
Po prepričanju Janše je proračun zaprt le navidezno. Foto: BoBo

To, da napoveš zvišanje davkov in nekaj sto milijonov evrov iz obdavčenja sive ekonomije, zame niso ukrepi.

Janez Janša, SDS
Janša: Pokojnine ogrožajo Kučanove banke

Predlog proračuna za leto 2014, ki ga je pripravila vlada, je po mnenju predsednika SDS-a Janeza Janše "prazen". Izdatki se ne zmanjšujejo, temveč povečujejo, primanjkljaj pa se na podlagi "imaginarnih dohodkov" iz obdavčenja sive ekonomije le na videz zapira, je povedal okoli 1.000 udeležencem srečanja s seniorji stranke v Šentilju.

"Računica se ne bo izšla, zato bo Slovenija zaradi takšnega planiranja padla s finančnih trgov. To se bo zgodilo najpozneje po tem, ko bomo na mizo dobili rezultate stresnih testov bank. Popolnoma jasno je, da smo s prisego aktualne vlade stopili na pot, ko nas bodo reševali drugi," je dejal Janša.

Predlog proračuna je sicer napisan tako, da ustreza merilu 3-odstotnega primanjkljaja, kot je zahteval Bruselj, je ugotovil. Niso pa v njegovi strukturi vključena priporočila o znižanju strukture izdatkov, in ti ostajajo takšni kot letos, ko ima Slovenija rekorden primanjkljaj.

Zaupnica Bratuškovi "brezpredmetna"
Na vprašanje, ali bi morala ob morebitnem rebalansu proračuna (finančni minister Uroš Čufer se bo "potrudil", da ga, če se le da, ne bo) premierka Alenka Bratušek glasovanje o zaupnici vezati tudi nanj, je Janša odvrnil, da je vprašanje brezpredmetno. Nezaupnico bodo po njegovem mnenju še prej dali mednarodni finančni trgi, o zaupnici pa bodo nato odločali drugi, "po domače rečeno - trojka".

Višanje davkov "ni noben ukrep"
O tem, ali med vladnimi ukrepi vidi tudi kaj pozitivnega, je Janša dejal, da sam pravzaprav sploh ne vidi nobenega ukrepa. "To, da napoveš zvišanje davkov in nekaj sto milijonov evrov iz obdavčenja sive ekonomije, zame niso ukrepi. Ukrepi, ki bi nekaj pomenili, so odprava denarja za privilegije iz proračuna in pokojninskega sistema ter zmanjšanje administrativnega dela javnega sektorja za kakšnih 30.000-40.000 ljudi," je dejal Janša.

Kaj o Sloveniji pravijo evropske stranke
Velikih razlik med političnimi skupinami v Evropskem parlamentu niti ni, saj tam - razen nekaj skrajnih posameznikov - ni nikogar z mnenjem, da lahko dolgoročno več porabiš, kot ustvariš, je odgovoril na vprašanje o mnenju Evropske ljudske stranke o usodi Slovenije. Bolj od tega o hitrosti prihoda trojke v Slovenijo po njegovih besedah odloča nekakšen objektivni časovni potek različnih volitev v Evropi.

"Tajkunske banke Foruma 21"
Dotaknil se je tudi nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke. Prelaganje bremen za poplačilo lukenj, ki so jih člani Foruma 21 naredili v tajkunskih bankah, neposredno ogroža pokojnine, delovna mesta, plače in našo prihodnost ter je popolnoma napačna pot, je prepričan prvak opozicije. Temu bi se morali po njegovem mnenju postaviti po robu.

Janša še dodaja, da bi bilo gotovo daleč najceneje, če bi lahko slovenske banke enostavno zaprli brez finančnih posledic in odprli nove. A to se ne da, saj so zadaj velike finančne luknje, ki so obešene na ramena davkoplačevalcev, teh pa Slovenija sama ne bo mogla pokriti. Ker se sami ne znamo spraviti v red, bodo žal morali priti drugi, ki bodo postavili te pogoje, je v Šentilju še povedal Janša.

To, da napoveš zvišanje davkov in nekaj sto milijonov evrov iz obdavčenja sive ekonomije, zame niso ukrepi.

Janez Janša, SDS
Janša: Pokojnine ogrožajo Kučanove banke