Kos je naslednji v vrsti, ki ga namerava odhajajoči premier Janša tožiti. Foto: MMC RTV SLO
Kos je naslednji v vrsti, ki ga namerava odhajajoči premier Janša tožiti. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade Janez Janša je zaradi neresničnih obtožb, ki jih je o njem izrekel predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos v oddaji finske nacionalne televizije YLE Resnica o Patrii, zoper Kosa vložil predlog za kazenski pregon, so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič.

Če je v prejšnjih tožbah šlo za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve pa gre v tem primeru za kaznivo dejanje razžalitve po I. in II. odstavku 169. člena kazenskega zakonika, po katerih je kaznovan z denarno kaznijo ali z zaporom do treh mesecev kdor koga razžali, v II. odstavku pa se zaporna kazen poviša do šestih mesecev, če je dejanje razžalitve storjeno v medijih oziroma na javnem shodu.

Pred tem je sicer odvetniška pisarna Zidar & Klemenčič v Janševem imenu zaradi žaljive obdolžitve vložila predloge za začetek kazenskega pregona tudi zoper novinarja finske nacionalne televizije Magnusa Berglunda, zoper direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja in zoper nekdanjega v.d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika.

Kos: Gre za čisto zlorabo prava
Drago Kos pa je za STA dejal, da "gre za čisto zlorabo prava, ki bo Janšo stala nekaj denarja in po nepotrebnem obremenila slovensko državno tožilstvo". Po njegovih besedah je to stvar, ki nima nobene pravne podlage, tako da "je po eni strani pravzaprav sramota, da se bo moralo slovensko tožilstvo ukvarjati s takimi stvarmi".

C. R.