Premier se je odzval na besede Drnovška, ki jih je izrekel v petkovem televizijskme pogovoru. Foto: EPA
Premier se je odzval na besede Drnovška, ki jih je izrekel v petkovem televizijskme pogovoru. Foto: EPA
Janez Drnovšek
Drnovšek je v petkovem pogovoru za TV Slovenija ocenil, da se ga skuša zadnje čase kompromitirati. Foto: EPA
Janša odgovarja Drnovšku

Povedal je, da je po dosedanjih ugotovitvah vlade na podlagi poročil delovne skupine mogoče s popolno gotovostjo "dokazljivo zagotoviti", da nekdanji direktor Sove in verjetno tudi njegova predhodnika nista ravnala zakonito, ne pošteno ne gospodarno. Zaključil je, da dejstvo, da Drnovšek tako ravnanje zagovarja, pomeni, da je bil tudi predsednik s tem seznanjen.

Sicer je Janša prepričan, da Drnovšek res ni vedel za nakup sporne letalske vozovnice, meni pa, da je vedel, da take aktivnosti potekajo prek Sove.

Očitke Drnovška, da gre za politično preiskavo, je Janša zavrnil z besedami, da tisti, ki očitke izgovarjajo, verjetno najbolje vedo, kaj lahko preiskava odkrije, od tod po njegovem mnenju tudi živčnost in zmerjanje.

O domnevnih nepravilnostih na Sovi je premier dejal, da je bilo odkritih veliko sumov nezakonitih ravnanj pri uporabi zakonitega posebnega sklada in črnega fonda. Zato je vlada po njegovih besedah sklenila, da v Sovo pošlje proračunsko inšpekcijo. Ob tem je zatrdil, da višine Sovinih zunajproračunskih sredstev in njihovega izvora še ni mogoče ugotoviti, ker naj bi agencija poslovala "izključno po domače".

Očitke, da preiskava predstavlja demontažo Sove in da služi strankarskim interesom, je označil za smešne, hkrati pa pojasnil, da "kar se zdaj dogaja, je rezanje nezakonitih ravnanj iz nekega tkiva, ki, upajmo, je vsaj v osnovi zdravo".

Drnovšek je v petkovem intervjuju ocenil tudi, da se stanje duha v državi poslabšuje. Janša meni, da se to dogaja le pri tistih, ki so v preteklosti računali na koristi iz nezakonitega ravnanja.

V petek je predsednik Drnovšek dejal, da lahko za pošteno delovanje vodje njegovega kabineta Valentine Flander in nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja da roko v ogenj. Zanikal je, da bi Sova skrbela za logistiko njegovega zdravljenja, sam pa se ni ukvarjal z iskanjem sponzorjev za nakup sporne letalske karte, ker mu znesek nekaj sto evrov ne predstavlja težav. Drnovšek je prepričan, da ga nekateri politiki "želijo uničiti", in to kljub jasnim napovedim, da ne bo kandidiral na prihodnjih predsedniških volitvah.

Janša odgovarja Drnovšku