Za Janšo je zadnja zadolžitev države škandalozna. Foto: BoBo
Za Janšo je zadnja zadolžitev države škandalozna. Foto: BoBo

Po besedah Janše je svet stranke obravnaval tudi burne odzive na resolucijo v Sloveniji, člane sveta pa je seznanil s pozivom enega izmed podpredsednikov Evropske ljudske stranke, ki je Janši dejal, naj pozorno spremljajo odzive. Na podlagi teh odzivov pa bo Evropa lahko dodatno presodila, kakšen je položaj v Sloveniji in koliko je ta resolucija zadela bistvo.

Evropski in ukrajinski scenarij
Omenjeni podpredsednik mu je dejal, tako Janša, da sta na resolucijo mogoči dve vrsti odzivov - evropski in ukrajinski. Prvi je, da bi resolucijo enostavno sprejeli v vednost. Vsak poziv k spoštovanju pravne države in rokov je dobrodošel, je Janša povzel besede omenjenega.

Ukrajinski odziv pa je, da je resolucija, "ki poziva k poštenemu in nepristranskemu sojenju, za dokončanje reform in tranzicije", razglašena za vmešavanje v notranje zadeve, za pritisk na neodvisno sodstvo in za nesprejemljivo "soljenje pameti" iz tujine. Če se bo to zgodilo, bo le še dodaten dokaz, da je ta resolucija zadela bistvo in da so morda bili še preblagi. "Sami lahko ugotovite, kakšen je bil ta odziv v Sloveniji," je poudaril.

Tukaj se je zahvalil predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši, generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in pravosodnemu ministru Senku Pličaniču, "ki so s svojim reakcijami dodatno dokazali, da analize, ki so jih sprejemali v SDS-u, držijo".

Teater in škandalozna zadolžitev
Na svetu so bili tudi presenečeni nad tem "teatrom, ko se za zmago razglaša sprejetje krivičnega in škodljivega nepremičninskega davka in ko se za etapno zmago razglaša najem kredita za dodatno milijardo in pol oziroma izdajo triletnih obveznic". Te je država izdala po 4,7-odstotni obrestni meri, pri ECB-ju pa bi se lahko zadolžila po 0,25-odstotni obrestni meri, kar se Janši zdi škandal.

Janša je zato predsedniku republike Borutu Pahorju poslal pobudo, da bi se koordinacija predsednikov parlamentarnih strank, ki se bodo sešli v prihodnjih tednih, resno soočila tudi z dilemo, ali se bo Slovenija v prihodnje zadolževala poceni ali drago. Pahorju je predlagal tudi, naj vlado zaprosi za izračune obeh scenarijev in bomo tako pred seboj imeli posledice ene ali druge možnosti.